Islanďané ztrácejí zájem o EU, o pokračování rozhovorů rozhodne referendum

Island, ilustrační foto

Island, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nová islandská vláda liberálů a konzervativců dnes slíbila vyhlásit referendum o vstupu do Evropské unie. Pokračování přístupových jednání, která začala v roce 2010, se tak zatím odkládá. Obě strany byly přitom až dosud proti takovému kroku.

Sigmundur David Gunnlaugsson, který se ještě tento týden stane premiérem, rozhodl, že na neurčito prodlouží platnost lednového zmražení rozhovorů s EU.

Liberální Pokroková strana a konzervativní Strana nezávislosti si uspořádání referenda nyní stanovily jako jednu z podmínek vzniku společné vlády. „Nepovedeme jednání o vstupu do Evropské unie, dokud se neuskuteční referendum,“ uvádí se v koaliční dohodě. O datu referenda se zatím nerozhodlo.

Island se o členství v EU začal ucházet na vrcholu své hospodářské krize, spojení se sedmadvacítkou mělo zemi podle minulé vlády přinést stabilit a přístup na společný trh. Proevropské nadšení ostrovanů ale opadá, protože EU se stále nedaří vybřednout z ekonomických potíží. Tempo hospodářského růstu Islandu nyní překonává průměr EU.

Dubnové volby na Islandu s přehledem vyhrály dosud opoziční strany pravého středu, i když zemi před pěti lety přivedly k hospodářskému kolapsu. Voliči však dosavadní vládu sociálních demokratů vytrestali za její úspornou ekonomickou politiku posledních let.

Před novou vládou stojí úkol posílit hospodářský růst v zemi, která se stále ještě zcela nevzpamatovala z kolapsu bankovního systému z roku 2008. Obě strany si také kladou za cíl snížit veřejný dluh.