Issing: Plán politické unie v EU je vrcholně naivní

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

Bývalý německý člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Otmar Issing označil snahy o řešení dluhové krize eurozóny postupnými centralizačními kroky, které předpokládají zavedení politické unie, za nedemokratické a z hlediska konečného cíle za kontraproduktivní. V britském listu Financial Times Issing takové kroky odsoudil jako "vrchol naivity", protože ničí samotný základ politické unie, tedy identifikaci lidí s myšlenkou jednotné Evropy.

Issing souhlasí s tím, že v dlouhodobém pohledu je politická unie v EU žádoucí. Připomíná ale, že to neznamená nic jiného než konec národních států a vytvoření skutečně evropské vlády s daňovými pravomocemi, vlády podepřené skutečným evropským parlamentem.

„Zakládat argument ve prospěch integrace primárně na záchraně měnové unie je stěží přesvědčivé,“ uvedl Issing. Výzvy zahraničních politiků a expertů ke zrušení národní suverenity v Evropě ze strachu z toho, že na jejich ekonomiky dopadne zhroucení měnové unie, jsou podle Issinga „dobrým námětem pro satiru“.

Nedemokratická je i myšlenka eurobondů

Podle Issinga nemůže být politická unie lékem na nynější krizi, protože dosáhnout jí v horizontu několika let je nemožné. Avšak nynější přístup politiků, to znamená prosazování dluhové a bankovní unie se slibem budoucí úplné integrace, žádnou důvěryhodnou strategií není. Podle něj to jen vyvolá odpor mezi lidmi a myšlenku politické unie těžce podkope.

Issing ukazuje nedemokratičnost nynějších návrhů na řešení krize už na myšlence eurobondů. Ty by zvýšily úroky dluhopisů zemí se zatím dobrou pověstí na finančních trzích, což by v podstatě znamenalo transfer peněz daňových poplatníků a porušení základního demokratického principu „žádné daně bez zastoupení“. To platí i pro všechny další formy vzájemného ručení za dluhy.

Stačí, aby se v unii dodržovaly stávající smlouvy

Všechny kroky, které počítají do budoucna se slibovanou politickou unií, jsou podle Issinga rozporuplné a nebezpečné. „Plynou z nich obrovská finanční rizika pro několik zemí a mohou nejen podkopat upřímné snahy o směřování k politické unii, ale zničit i samotný základ, na němž tento proces musí nakonec stát, to znamená identifikaci lidí s evropskou myšlenkou,“ uvedl Issing.

Zhroucení eurozóny nepokládá za nevyhnutelné a předkládá reálnou alternativu záchrany. EU se musí konečně začít držet smluv a závazků, které za cenu hluboké ztráty své důvěryhodnosti tolikrát porušila.

„Měnová unie suverénních států nemůže fungovat bez principu zákazu finanční záchrany, což znamená, že každá země je zodpovědná sama za svou politiku. Finanční pomoc musí být založena na přísné podmíněnosti a poskytována při úrokových sazbách, které nepodkopou vůli k reformám. Jen tak může měnová unie přežít bez politické unie,“ napsal Issing.