Jak bojovat proti daňovým únikům? Slováci budou losovat účtenky v loterii

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Slovensko testuje novou taktiku, jak bojovat proti daňovým únikům. Chce zabránit podnikatelům, aby obcházeli placení DPH a daně z příjmu tím, že neevidují část svých tržeb. Plán pracuje s tím, že pokud si zákazník řekne o účtenku, musí pak firma prodané zboží či službu zanést do účetnictví a dani se nevyhne. Slovenská vláda proto bude motivovat občany, aby si o účtenky z registračních pokladen vždy říkali – ty totiž budou zároveň sloužit jako tikety v loterii.

Nezaevidováním tržeb prý podnikatelé obírají Slovensko o značnou sumu peněz. Plán specifické loterie počítá s tím, že zájemci přepíšou na tiket údaje z pokladničního bloku nebo se do loterie zapojí pomocí internetu případně mobilního telefonu. Všichni pak postoupí do slosování o ceny, jejíž výši ministerstvo financí zatím neprozradilo.

Připravovaná loterie má pomoci k tomu, aby si lidé při koupi zboží převzali pokladniční blok. Evidovat tržby v registrační pokladně musejí na Slovensku nejen obchody, ale také mj. provozovatelé barů a restaurací. Za porušení nařízení sice hrozí pokuty, navzdory tomu podnikatelé podle odhadu státních úředníků tuto povinnost obcházejí. Z „černých“ příjmů pak neodvádějí daň z přidané hodnoty a neplatí ani daň z příjmů.

„Není možné, aby restaurace večer vydala blok s pořadovým číslem jedna, ačkoliv je plná hostů,“ řekl premiér Robert Fico dříve v tomto týdnu v reakci na výsledky kontrol podnikatelů.

„Náčrt loterie máme spolu s loterijní společností Tipos připraven prakticky kompletně,“ uvedl František Imrecze, šéf finanční správy, která má na Slovensku v kompetenci výběr daní. Očekává se, že loterii spustí vláda prostřednictvím státního Tiposu na podzim.

Nápad zorganizovat podobnou soutěž není nová. Slováci se podle medií inspirovali Taiwanem, kde podobná loterie funguje prý už delší dobu.

Na daních uniká ročně miliarda eur, říká ministerstvo financí

Slovenští kontroloři při dohledu nad firmami změnili taktiku. Například do restaurací chodí také v době, kdy mají plno, a snaží se zapadnout mezi ostatní hosty. Naposledy zjistili porušení daňových zákonů také v luxusních restauracích v centru slovenské metropole.

Levicová vláda premiéra Fica si za jeden z cílů stanovila právě potírání daňových úniků. Ministerstvo financí před časem spočítalo, že při zvýšení efektivnosti výběru DPH by Slovensko mohlo získat ročně 1,1 miliardy eur (28 miliard korun) navíc. To představuje čtvrtinu z toho, co stát vybere na DPH.

„Tomuto státu utíkají peníze. Chápu, že daně se nechce platit nikomu. Pokud nebude platit daně podnikatelský sektor, tak lidé si musí uvědomit, že peníze na konsolidaci budou vyžadovány od nich,“ tvrdil premiér. Ficův jednobarevný kabinet ve snaze ozdravit státní finance zvýšil nebo zavedl nové daně pro firmy, více by na daních a povinných odvodech měli státu zaplatit také lépe vydělávající občané.