Jihokorejský parlament sesadil prezidentku Pak Kun-hje

Jižní Korea

Jižní Korea Zdroj: reuters

Jihokorejský parlament v tajném hlasování sesadil prezidentku Pak Kun-hje, která čelí korupčnímu skandálu a jejíž odchod žádaly v poslední době statisíce demonstrantů. O jejím dalším setrvání ve funkci hlavy státu definitivně rozhodne až ústavní soud, který na to má 180 dní.

Pro odvolání prezidentky hlasovalo podle agentury Reuters 234 poslanců a 56 jich bylo proti, čímž byla pohodlně zajištěna dvoutřetinová většina v 300členném zákonodárném sboru. Ostatní hlasy byly neplatné nebo se poslanci nezúčastnili či zdrželi hlasování. Z výsledků je patrné, že impeachment podpořilo více než 60 členů prezidentčiny vládnoucí Strany nových obzorů.

Po hlasování parlament předal prezidentskému Modrému domu oficiální dokumenty, čímž byla prezidentka zbavena pravomocí. Funkce prozatímního prezidenta se až do rozhodnutí soudu ujal premiér Hwang Kjo-an, který byl dosud věrným obhájcem hlavy státu.

"Omlouvám se všem Jihokorejcům, že jsem svou nedbalostí způsobila chaos v době, kdy naše země čelí řadě problémů, od ekonomiky po národní obranu," prohlásila prezidentka na schůzce se členy kabinetu po hlasování poslanců. Zároveň vyzvala ministry, aby spolupracovali s premiérem, a vyjádřila naději, že stávající politická krize bude brzy překonána.

Premiér Hwang Kjo-an nařídil armádě zvýšenou připravenost a varoval, že existuje velké nebezpečí provokace ze strany sousední Severní Koreje. Soul proto podle něj posílí spolupráci se svými spojenci. Vládní a opoziční strany Hwang vyzval ke spolupráci s cílem obnovit stabilitu země.

Hlasování dnes před parlamentem provázela demonstrace více než 1000 lidí žádajících odchod Pak Kun-hje. Po oznámení výsledků dav propukl v jásot. "Vítězství lidu!", "Nová Korejská republika" provolávali shromáždění.

Rozhodne ústavní soud

V metropoli Soulu se každou sobotu uplynulých šest týdnů konaly protesty, při nichž statisíce lidí žádaly prezidentčinu rezignaci. Její podpora klesla v průzkumech veřejného mínění na čtyři procenta a pro sesazení prezidentky se vyjádřilo 81 procent dotázaných.

Sesazení prezidentky, první ženy v čele Jižní Koreje, musí podpořit nejméně šest z devíti soudců ústavního soudu. Pokud se tak stane, budou v zemi do 60 dnů uspořádány prezidentské volby. Šance, že by soud hlasoval ve prospěch prezidentky, jsou podle analytiků malé, protože obvinění proti ní jsou závažná.

Pak Kun-hje je jihokorejskou prezidentkou od února 2013

 

25. února 2013 - Pak Kun-hje se ujala prezidentského úřadu a stala se první ženou v čele Jižní Koreje. V inauguračním projevu vyzvala KLDR, aby ihned zastavila jaderný program a přestala plýtvat svými drahocennými zdroji na vývoj zbraní.

19. května 2014 - Pak Kun-hje se omluvila za zkázu trajektu Sewol, na jehož palubě v polovině dubna 2014 zahynulo kolem 300 cestujících. Oznámila, že rozpouští pobřežní hlídku, která nedokázala oběti zachránit. Jihokorejský premiér Čong Hong-wong rezignoval.

14. dubna 2016 - Strana Pak Kun-hje utrpěla nečekanou porážku v parlamentních volbách. Dosud vládní konzervativní Strana nových obzorů získala v 300členném zákonodárném sboru 122 křesel a hlavní opoziční Jednotná demokratická strana 123 mandátů.

5. září 2016 - Pak Kun-hje na summitu G20 kritizovala Severní Koreu za její jaderný program. KLDR jím podle ní ohrožuje mír v oblasti.

29. října 2016 - Pak Kun-hje odvolala deset vysoce postavených členů administrativy kvůli vyšetřování své známé a donedávna vlivné poradkyně Čche Son-sil. Podle jihokorejských zdrojů tato žena zasahovala do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Prezidentka také přiznala, že své dlouholeté kamarádce poskytovala koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat. Čche Son-sil je navíc dcerou náboženského představitele Čche Te-mina, který se prohlásil za hlavu sekty zvané Víra věčného života. Nařčení ze spojení s touto náboženskou skupinou Pak rázně odmítla. Prezidentka se omluvila v televizi, čímž vyvolala debatu o zacházení s informacemi v nejvyšších kruzích.

2. listopadu 2016 - Pak Kun-hje odvolala dosavadního předsedu vlády a ministra financí a jmenovala jejich nástupce.

3. listopadu 2016 - Vyšetřovatelé zadrželi An Čong-pona, bývalého poradce Pak Kun-hje a zatykač byl vydán také na Čche Son-sil v souvislosti se skandálem.

5. listopadu 2016 - Desetitisíce demonstrantů v Soulu požadovaly demisi Pak Kun-hje. Podle policie se v tomto protestním průvodu sešlo kolem 40 tisíc lidí, podle organizátorů jich bylo 200 tisíc.

12. listopadu 2016 - Přes půl milionu lidí demonstrovalo v metropoli Soulu za odstoupení Pak Kun-hje.

20. listopadu 2016 - Státní zastupitelství obvinilo Čche Son-sil na základě podezření, že zneužívala vztahu s hlavou státu k vlastnímu obohacení. Prokuratura rovněž oznámila, že existuje podezření, že prezidentka je spolupachatelkou.

23. listopadu 2016 - Prokurátoři, vyšetřující korupční skandál kolem prezidentského úřadu, provedli razie v kancelářích největšího jihokorejského podniku Samsung Group a ve státním penzijním fondu NPS. Prokurátoři vyšetřují, zda prezidentka tlačila fond NPS k podpoře loňské fúze firem Samsung C&T a Cheil Industries. Na oplátku podle serveru BBC její kamarádka Čche Son-sil získala od Samsungu finanční výhody.

26. listopadu 2016 - Dosud nejpočetnější protest proti Pak Kun-hje zažila metropole Soul. Navzdory chladnému počasí a sněžení se do něj podle organizátorů zapojilo 1,3 milionu lidí, dalších 500.000 demonstrantů vyšlo podle jejich očekávání do ulic v jiných jihokorejských městech.

29. listopadu 2016 - Pak Kun-hje prohlásila, že odstoupí, pokud parlament přijde s plánem bezpečného předání moci.

3. prosince 2016 - Trojice opozičních stran předložila v parlamentu návrh na sesazení prezidentky. Podepsalo ho 171 zákonodárců z 300členného sboru. Pak Kun-hje podle nich porušila ústavu a trestní zákon, když zneužila prezidentskou moc.

8. prosince 2016 - poslanci začali projednávat sesazení prezidentky.

9. prosince 2016 - Parlament v tajném hlasování sesadil kvůli korupčnímu skandálu prezidentku Pak Kun-hje. O jejím osudu definitivně rozhodne ústavní soud.