Kanada chce zahájit nálety na islamisty v Sýrii

Kanadská armáda využívá mimo jiné F-18 Hornet (ilustrační foto)

Kanadská armáda využívá mimo jiné F-18 Hornet (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: DVIDSHUB via Flickr

Kanada zřejmě rozšíří svou vojenskou misi namířenou proti radikálům ze skupiny Islámský stát (IS) a zahájí letecké útoky na cíle IS v Sýrii. Doposud se kanadská letadla podílejí pouze na bombardování v Iráku. Kanada by se tak měla stát teprve druhou zemí NATO po Spojených státech, která se do bombardování islamistů v Sýrii zapojí. Rozšíření mise by měl dnes oznámit kanadský premiér Stephen Harper v parlamentu.

O chystaném rozšíření operací kanadské armády informoval AP vysoký kanadský vládní činitel pod podmínkou anonymity. Stejnou zprávu s odvoláním na dva nejmenované politické zdroje přinesla také agentura Reuters. Podle nich také Kanada prodlouží svou misi proti Islámskému státu o rok do dubna 2016.

Harper by měl oficiálně plán zveřejnit dnes v 10:00 místního času (15:00 našeho času), sdělily dále zmíněné zdroje. Ačkoli mise nevyžaduje souhlas parlamentu, vláda ho předloží poslancům k hlasování, aby ukázala, že o záležitosti panuje shoda. Podle agentury Reuters je předem jisté, že ho zákonodárný sbor odsouhlasí. Harperovi konzervativci mají totiž v Poslanecké sněmovně většinu.

Kanada v severním Iráku cvičí Kurdy

V severním Iráku v současné době působí asi 70 vojáků kanadských speciálních sil, kteří zde cvičí kurdské bojovníky, pešmergy, a pomáhají také při navádění koaličních letadel na islamistické cíle. Země navíc poskytuje šest bojových letounů, které se účastní náletů vedených americkou armádou proti Islámskému státu v Iráku, píše agentura Reuters.

Harper, jehož Konzervativní stranu čekají v říjnu volby, zaujal nekompromisní postoj vůči Islámskému státu. Podle něj islamisté představují pro Kanadu zásadní hrozbu. Rozšíření mise do Sýrie je ale politicky kontroverzní, protože podle kritiků takové bombardování vyžaduje svolení syrského prezidenta Bašára Asada.

Opozici se návrh nelíbí

Levicová Nová demokratická strana, která je hlavní opoziční stranou v Kanadě, již dala najevo, že bude hlasovat proti návrhu. Centristická Liberální strana, která má podle průzkumů veřejného mínění šanci na vítězství v říjnových volbách, ještě své stanovisko nevyjasnila.

Harper obě tyto strany kritizuje, že jsou v boji proti terorismu příliš slabé. Pondělní průzkum veřejného mínění pro televizi Global Television ukázal, že 66 procent Kanaďanů prodloužení mise proti Islámskému státu o další rok schvaluje.

V Sýrii zatím letecké údery neprovádí žádná země NATO kromě USA. Cíle Islámského státu zde ale bombardují také Bahrajn, Saúdská Arábie, Jordánsko a Spojené arabské emiráty, napsala agentura AP.