Kazachstán se stane členem WTO. Po dvaceti letech vyjednávání

Hlavní město Kazachstánu: Astana

Hlavní město Kazachstánu: Astana Zdroj: CC BY-SA 2.0: jordan via Flickr

Kazachstán dokončil jednání nutná k tomu, aby se mohl připojit ke Světové obchodní organizaci (WTO). Ta oznámila, že země se může stát jejím 162. členem do konce tohoto roku. Kazachstán jednal o připojení 20 let, tedy od doby, kdy seskupení začalo fungovat. Jeho kandidatura nabrala na rychlosti po roce 2012, kdy se plnoprávným členem organizace stalo Rusko. To je blízkým obchodním partnerem Kazachstánu.

Kazachstán je součástí Euroasijské hospodářské unie (EAHU), což je regionální obchodní skupina, která zahrnuje Rusko, Arménii, Kyrgyzstán a Bělorusko. Unie má jednotné clo pro dovoz zboží ze zemí mimo blok. Posledními překážkami k plnoprávnému členství Kazachstánu byly nesrovnalosti kvůli jeho členství v EAHU, existující bilaterální obchodní dohody a podmínky členství ve WTO dohodnuté s Ruskem. Konečnou dohodu se podařilo dojednat až ve středu, uvedla WTO.

Podrobnosti o členství Kazachstánu zůstanou tajné až do doby, než dohodu formálně přijme všeobecná rada WTO, což by mělo být 22. června. Poté musí dohodu ratifikovat vláda Kazachstánu. Země se stane plnoprávným členem WTO 30 dní po ratifikaci.

Malý pokrok v prosazování obchodních reforem

WTO vznikla v roce 1995 a jejím cílem je usnadnit mezinárodní obchodní výměnu. V oblasti snah o prohloubení globálních obchodních reforem byl od založení organizace učiněn jen malý pokrok. Snahy o rozšíření počtu členů, kteří se musejí zavázat k dodržování stávajících pravidel, však postupují rychle, upozornila agentura Reuters.

Náměstek generálního ředitele WTO David Shark na počátku tohoto měsíce uvedl, že dalšími členy by se mohly stát Afghánistán a Libérie. Obě země jsou podle něj už blízko dohody o podmínkách členství. Mimo organizaci stále zůstává Írán, Irák, Libye, Alžírsko, Bělorusko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Libanon a Uzbekistán.

Chce-li se země stát členem WTO, musí si dojednat podmínky bilaterálně se všemi zainteresovanými členy. Každý z členů WTO tak má prakticky možnost vstup nového člena vetovat. Budoucí člen také musí uvést své zákony do souladu s pravidly WTO, a ujistit tak obchodní partnery, že se mohou spolehnout, že bude prosazovat globální obchodní disciplínu, udrží svá cla v rámci schválených limitů a nebude nepoctivě chránit domácí firmy před konkurenty ze zahraničí.