Kdo hází kamenem, je podle Izraele terorista. Může jít na 20 let do vězení

Střety Palestinců s izraelskými ozbrojenými složkami v roce 2011

Střety Palestinců s izraelskými ozbrojenými složkami v roce 2011 Zdroj: Flickr upload bot via wikimedia commons (cc by 2.0)

Izraelský parlament schválil zákon o zpřísnění trestu za házení kamení na motoristy. Usvědčení viníci budou moci být podle něj uvězněni až na 20 let. Házení kamení na vojáky a izraelské automobily je jedním ze způsobů boje Palestinců proti Izraelcům.

„Ten, kdo hází kameny, je terorista, a odstrašovacím prostředkem je jedině přísný trest,“ řekla ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová.

Pro zákon byli i někteří představitelé opozice. Bývalá ministryně spravedlnosti Cipi Livniová z opozičního Sionistického svazu se snažila zpřísnění zákona prosadit jako členka minulé vlády.

Zákon se vztahuje jen na území Izraele, nikoli na Západní břeh Jordánu. Podle navrhovatelů minulý zákon komplikoval práci policistů i soudců, protože pokud chtěli viníky potrestat, museli jim dokázat, že kamením házeli se zlým úmyslem.

Často museli soudci viníkům připsat další přestupky jako poškození auta nebo útok na policistu, jestliže je chtěli dostat do vězení. V případě házení kamením z davu demonstrantů bylo těžké prokázat úmysl, i když kamení poškodilo auta.

Koalice arabských stran: Je to kolektivní trest a připomíná rasistické zákony totalitních režimů

Šéf parlamentního výboru pro spravedlnost Nisan Slomiansky hájil přísné znění zákona slovy: „David zabil nejsilnějšího z Filištínů Goliáše kamenem. Jinými slovy: kámen může zabít. Třetina případů které řeší jeruzalémská prokuratura, je házení kamenů. Jde o ohrožování života a zastrašování veřejnosti a je třeba to rozhodně vymýtit.“

Ke kritikům úpravy zákona patřili hlavně arabští poslanci. Podle nich je to další prostředek k útlaku Palestinců. „Cílem je potlačit lidový odboj Palestinců. Je to kolektivní trest a připomíná rasistické zákony totalitních režimů,“ uvedla v prohlášení koalice arabských stran.

Arabský poslanec Džamál Zahalka uvedl jako příklad budoucí nespravedlnosti situaci, kdy před soudem stanou ti, kdo házeli kameny, a ti, kdo je k tomu vyprovokovali.

„Kterého soudce pošle do vězení? Toho, kdo zbořil dům, zabral pozemek, zabil bratra, nebo chlapce, který hodil kámen? Volíte osobu, která reaguje na mimořádnou nespravedlnost, a to je pokrytectví. Ten, kdo zdemoluje dům, bude oceněn, ten, jehož hněv byl oprávněný, bude trestán. Tento zákon není spravedlivý,“ řekl.