Kerry: Americké speciální jednotky nemají v Sýrii bojovat proti Asadovi

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama vysílá zvláštní americké jednotky do Sýrie výhradně v rámci boje proti radikálnímu hnutí Islámský stát a ne proti syrskému autoritářskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Při návštěvě Biškeku to prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. USA v listopadu v Sýrii nasadí necelou padesátku vojáků, jejich úkolem bude výcvik, podpora a pomoc umírněné opozici.

„Prezident Obama učinil velmi silné, rázné a jasné rozhodnutí, které je zcela v souladu s původní politikou, že musíme porazit a zničit DAIŠ,“ řekl Kerry, který použil arabskou zkratku pro IS.

„Není to rozhodnutí vstoupit do syrské občanské války. Není to akce zaměřená proti Asadovi, je cílena výhradně na DAIŠ a na posílení našich možností rychle na DAIŠ útočit,“ dodal Kerry na tiskové konferenci v kyrgyzské metropoli.

Washington po nezdaru výcvikového programu pro vybrané zástupce syrských povstaleckých skupin mění svůj přístup ke krizi v Sýrii. Americký ministr obrany Ashton Carter tento týden v senátním výboru Kongresu USA prohlásil, že zesílí letecké údery a že plánuje i pozemní operace k podpoře opozice.

Moskva v začarovaném kruhu

Rozhodnutí Washingtonu o vyslání malé skupiny příslušníků speciálních sil přichází v době, kdy Rusko, které na konci září začalo bombardovat povstalecké cíle v Sýrii, zvýšilo své vojenské nasazení ve válkou zmítané zemi. Moskva tvrdí, že se zaměřuje na IS, její nálety ale podle Západu i části syrské opozice míří i na další skupiny bojující proti Asadovi, mezi kterými jsou i povstalci podporovaní Washingtonem.

Kerryho náměstek Antony Blinken dnes na bezpečnostní konferenci v bahrajnské metropoli Manámě varoval, že ruská intervence bude mít nechtěné následky, neboť Moskvu zatáhne do začarovaného kruhu.

„Začarovaný kruh se bude zvětšovat a prohlubovat s tím, jak bude Rusko stále více vtahováno. Rusko bude vnímáno jako člen spolku s Asadem, s (libanonským radikálním hnutím) Hizballáhem, Íránem, což vyvolá nepřátelství milionů muslimů v Sýrii, v oblasti a také v Rusku samotném,“ řekl Blinken.

Spojené státy v Bahrajnu podle AP oznámily, že syrské opozici poskytnou v rámci nové pomoci takřka 100 milionů dolarů (téměř 2,5 miliardy korun). Celkem tak pomoc, ke které se od roku 2012 Washington zavázal, dosáhne téměř 500 milionů dolarů (12,3 miliardy korun). Peníze jsou určeny k podpoře samospráv, občanských aktivistů, záchranných služeb a dalších, kteří ji v Sýrii potřebují.