KLDR: Jaderné zbraně potřebujeme k udržení stability, ne útoku na Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vpravo)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vpravo) Zdroj: ctk

Severní Korea nechce použít své jaderné zbraně vůči Jižní Koreji, ale potřebuje je k zachování stability na rozděleném Korejském poloostrově, uvedl na zasedání ženevské konference o odzbrojení severokorejský vyslanec při OSN So Se-pchjong. Reagoval tím na předchozí výzvu jihokorejského ministra zahraničí Jong Pjong-sea, který požadoval schválení nových tvrdých sankcí vůči KLDR za její nejnovější jaderný test.

O rezoluci rozšiřující mezinárodní sankce proti KLDR má dnes v New Yorku hlasovat Rada bezpečnosti OSN. „Již jsme dali jasně najevo, že odstrašující prostředky KLDR nejsou namířeny proti našim krajanům, ale jsou určeny k ochraně míru na Korejském poloostrově a k zachování bezpečnosti v regionu, jenž čelí zlomyslnému americkému jadernému válečnému scénáři,“ řekl So.

Rada bezpečnosti OSN měla v New Yorku o nové rezoluci vůči Severní Koreji hlasovat již v úterý. Hlasování bylo odloženo na dnešních 10:00 místního času (16:00 SEČ) z podnětu Ruska, které požádalo o dodatečný čas k posouzení textu rezoluce. Rada bezpečnosti chce výrazně rozšířit mezinárodní sankce proti KLDR za její lednovou jadernou zkoušku.

Na textu rezoluce se minulý týden dohodly Spojené státy a Čína. Pchjongjang odpálil jadernou nálož 6. ledna, za což si vysloužil tvrdou kritiku světového společenství včetně Číny a Ruska, tedy od zemí, které považuje za své nejbližší spojence.

KLDR je kvůli zkouškám jaderných zbraní a testům mezikontinentálních balistických raket vystavena sankcím od roku 2006. V platnosti je embargo na dodávky zbraní, zakázán je dovoz a vývoz jaderné a raketové technologie. Do Severní Koreje se nesmí vyvážet ani luxusní zboží.