Konec mrtvých důchodců, kteří brali penzi. Řecko bude chtít peníze zpět

Řecko se v roce2012 ve srovnání hrubého domácího produktu (HDP) propadlo za rozvojové státy, jako jsou Peru a Vietnam, a předčít ho ve výkonu hospodářství může i Bangladéš.

Řecko se v roce2012 ve srovnání hrubého domácího produktu (HDP) propadlo za rozvojové státy, jako jsou Peru a Vietnam, a předčít ho ve výkonu hospodářství může i Bangladéš. Zdroj: Profimedia.cz

Bizarní, ale značně rozšířené případy, kdy pozůstalí po zemřelých důchodcích dál vybírali jejich penzi, by měly v Řecku skončit. Stát totiž zavede v březnu nový elektronický monitorovací systém, díky němuž dojde k propojení registru občanů a příslušných sociálních fondů. V loňském roce řecké úřady odhalily přibližně 50 tisíc případů, kdy si rodiny nechávaly vyplácet důchody i po smrti příbuzných.

„Ministerstvo práce bude vyžadovat navrácení peněz,“ uvádí se v posledním prohlášení resortu, který v odhalených případech neoprávněné vyplácení dávek již přerušil. Do budoucna by opakování podobných situací měl zabránit právě nový elektronický systém. Ten by v případě smrti občana jeho vyplácení důchodu zastavil automaticky.

Obětí podvodů byla například hlavní důchodová pojišťovna IKA, která vyplatila důchody v celkové hodnotě 1,8 milionu eur 1400 osobám narozeným před rokem 1920, které jsou již léta po smrti.

Od vypuknutí dluhové krize snížilo Řecko důchody a sociální dávky. Vláda v Aténách také musela zažádat o dva záchranné úvěry. Podmínkou finanční pomoci je však zavedení přísných úsporných opatření, které mají přispět ke snížení dluhu.

Kvůli restriktivním opatřením a také recesi se však mnoho Řeků ocitlo ve finanční tísni, kterou některé tamní rodiny řeší podobnými zoufalými činy.

V zemi nebezpečně roste i nezaměstnanost. Ta již překročila hranici 26,8 procent a je nejvyšší v zemích EU.