Krize na Slovensku: lékaři zůstali doma, Česko zvažuje pomoc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Na Slovensku dnes zůstalo bez práce kolem 1200 lékařů, kteří nestáhli své výpovědi. Vláda se totiž nedohodla s odbory na platovém navýšení ani během devítihodinového jednání těsně před vypršením výpovědní lhůty nespokojených zdravotníků. V některých nemocnicích platí stav nouze. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik nabídl svoji funkci, pokud by měl být překážkou k dohodě.

„Jsme zklamáni, že nedošlo k dohodě, situace zůstává i nadále velmi vážná a dovolíme si tvrdit, že v jednotlivých nemocnicích kritická,“ prohlásil šéf Lékařského odborového sdružení Marián Kollár. Podle odborářů chce vláda dokázat, že se nemocnice bez odbojného personálu obejdou. „Ukažme jí, že nemocnice nejsou budovy, ani přístroje, ale lidé,“ uvádějí na svém webu.

Některá místa, například Dětská fakultní nemocnic v Banské Bystrici, pracuje v nouzovém režimu, a lékaři tak dostali nařízeno do práce nastoupit. Původně se mluvilo o tom, že by měli pobírat jen 70 procent platu. Ministerstvo zdravotnictví však snižování mezd vyloučilo, mají dostat standardní plat.

Někteří zdravotníci údajně už ve středu nastoupili na nemocenskou. K tomuto kroku je vyzývají i odboráři. „Kolegové v nouzovém stavu, pokud jste nemocní, jděte se dát vyšetřit. Okamžitě!“ píše se v jejich vzkazu.

Češi: armáda může poslat 30 vojenských lékařů

Česká vláda svolala na pátek mimořádné zasedání, aby probrala možnost vyslání vojenských lékařů na Slovensko. Některé nemocnice zase oslovily zdravotníky z Ukrajiny.

Česká armáda je v případě potřeby schopna vyslat na pomoc Slovensku nejvýše 30 vojenských lékařů. Na dnešním jednání se na tom dohodli ministři obrany Alexandr Vondra a zdravotnictví Leoš Heger. Češi vojenské lékaře poskytnou, pokud o ně Slovensko projeví zájem, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.