Křižník USA se málem srazil s čínskou lodí, napětí v Jihočínském moři roste

Americký křižník vyzbrojený řízenými střelami se minulý týden málem srazil s plavidlem čínského námořnictva v mezinárodních vodách v Jihočínském moři. Na poslední chvíli ho prý zachránil úhybný manévr. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na Pentagon.

Incident, který se odehrál 5. prosince a v němž účinkovala americká loď Cowpens, přišel v době zvýšeného napětí mezi USA a Čínou, jež vyvolalo čínské vyhlášení zóny vzdušné obrany ve Východočínském moři.

Podle představitelů amerického ministerstva obrany obojživelné čínské plavidlo překřížilo americké vojenské lodi dráhu. Čínská loď se dostala méně než 500 metrů od amerického plavidla, konstatoval nejmenovaný činitel Pentagonu. „Nakonec spolu začaly posádky účinně komunikovat a obě plavidla byla navedena tak, aby byl zajištěn bezpečný průjezd,“ dodal zdroj.

Americké úřady neupřesnily, co vedlo k nebezpečnému přiblížení obou plavidel. V oblasti nacházela také nová čínská letadlová loď Liao-ning. Těsné míjení lodí bylo prvním námořním incidentem mezi USA a Čínou od roku 2009, uvedl bezpečnostní expert Carl Thayer z Australské vojenské akademie.

Případ podtrhuje napětí mezi USA a Čínou poté, co Peking koncem listopadu vyhlásil novou zónu vzdušné obrany ve Východočínském moři a sdělil, že zahajuje „mimořádná obranná opatření“ proti letadlům, která se nebudou řádně identifikovat v tomto vzdušném prostoru. Rozhodnutí vyvolalo protesty ze strany Jižní Koreje, USA, Japonska a dalších zemí, které oblast nadále považují za mezinárodní území. Součástí čínské zóny je i souostroví, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü a o něž se Peking pře s Tokiem.

USA požádaly čínskou vládu o vysvětlení incidentu, na reakci Pekingu ale stále čekají.

**