Kulhající saúdské ekonomice má pomoci vlna privatizace, Rijád nejspíš prodá podíl v letišti

Letiště v Rijádu

Letiště v Rijádu Zdroj: Profimedia

Letiště v Rijádu
Rijád
Rijád
Rijád
Rijád
11
Fotogalerie

Mezinárodní letiště Krále Chálida v Rijádu bude možná v brzké budoucnosti aspoň částečně v soukromých rukách. Má se jednat o jeden z prvních kroků královské rodiny, jež se snaží o privatizaci majetku státu, jehož ekonomika stojí především na ropě. Její ceny totiž v posledních měsících klesají. 

Informaci sdělily agentuře Bloomberg osoby obeznámené s rozhodnutím královské rodiny. Ta požádala saúdské i zahraniční investiční banky, aby během případné transakce figurovaly jako poradci. Ke konkrétní dohodě s případnými investory by mělo dojít začátkem příštího roku.

Mezi zájemci o „významný minoritní podíl“ by mohly být jak investiční fondy, tak firmy, které provozují letiště v jiných světových metropolích. Podle informací z nejmenovaných zdrojů je však celý proces převodu letiště do soukromého vlastnictví stále v rané fázi.

Prodej části letiště, které ročně přepraví více než 22 milionů pasažérů, se tak stane jedním z prvních projektů takzvané „Vize 2030.“ Ta si klade za cíl snížit závislost státu na ropě, diverzifikovat ekonomiku, ale také reformovat zdravotnictví, vzdělání nebo podpořit turismus.

Dalšími společnostmi, které chce Saúdská Arábie privatizovat, jsou ropné konglomeráty Saudi Arabian Oil a Saudi Aramco, do soukromých rukou má padnout také burza nebo fotbalové kluby.

Korunní princ Mohamed bin Salmán svou Vizi 2030 představil před rokem, sklidil za ni však také kritiku. Ta zmiňuje hlavně finanční neuskutečnitelnost sociálních reforem. Podmínkou jejich provedení jsou prý přitom právě dostatečné příjmy z ropy, ty se ale v důsledku situace na trhu postupně tenčí.

Hrubý domácí produkt (HDP) království očištěný od inflace letos klesl ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku o 0,5 procenta, což bylo první oslabení od roku 2009. Klíčový ropný sektor ztratil 2,3 procenta.