Kulturnímu trhu hrozí ztráta desítek milionů

Open Air Festival 2011 v Panenském Týnci

Open Air Festival 2011 v Panenském Týnci Zdroj: Profimedia.cz

Příští rok pro velké kulturní akce nevypadá růžově, z trhu by při nejhorší variantě mohly zmizet i desítky milionů sponzorských korun. O změně sponzoringové politiky v těchto dnech vážně uvažují mobilní operátoři O2 Telefónica a T-Mobile, kteří patří k silným partnerům hudebních festivalů nebo sportovních akcí. Jen v případě Telefóniky by sponzorskou adresu mohlo změnit 40 až 60 milionů korun.

Otazníky se například vznášejí nad další spoluprací s hudebním festivalem Open Air Festival, Struny Podzimu či projektem Golf Adventures. V příštím roce rovněž vyprší sponzorská smlouva O2 s libeňskou arénou.

„V současnosti přehodnocujeme vztah se všemi sponzoringovými partnery a všechny varianty jsou otevřené. To ale neznamená, že bychom byli s výsledky sponzoringu nespokojeni,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Podle zdrojů E15 je obzvlášť nejistá další investice do Open Air Festivalu. Telefónica do akce, která proběhla již třikrát, každoročně investovala zhruba 15 milionů korun a tyto peníze byly pro festival životně důležité. Open Air Festival v podstatě vznikl jako vlastní projekt mobilního operátora poté, co na konci roku 2009 ukončil spolupráci s konkurenčním festivalem Sázavafest.

Rovněž v případě T-Mobile může tratit masová kultura. Firma v těchto týdnech zvažuje, který ze dvou dosavadních sponzorských směrů — fotbal a hudba — bude pokračovat i v příštích letech. T-Mobile doposud dával peníze do partnerství s českou fotbalovou reprezentací a do hudebních festivalů jako Majáles, Back to School či Rock for People. Přesnou částku nelze zjistit, zástupci operátora nechtěli případné změny ve sponzoringové politice komentovat.

Martin Věchet: Tato sezona rozhodne, které festivaly přežijí

Michal Thomes: Nejvíce peněz jsme dali za Faith No More

Naopak Vodafonu by dosavadní sponzorská politika měla alespoň rok vydržet. Firma je partnerem v Karlových Varech a smlouva je podepsána minimálně do roku 2013.