Kunduz nebyl první. Na zdravotníky se v Afghánistánu útočí stále častěji

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu - ošetřování zraněných po náletů

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu - ošetřování zraněných po náletů Zdroj: MSF

Americký nálet na nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu otřásl světem. Nešlo přitom o první událost podobného druhu. K útokům na zdravotníky v zemi docházelo i před poslední tragédií, která si vyžádala nejméně 22 životů, píše agentura Reuters.

Neziskové organizace poskytují v Afghánistánu převážnou většinu zdravotní péče. Nedávná tragédie v Kunduzu byla sice jedním z nejhorších, ale zdaleka ne jediným útokem proti zdravotníkům během čtrnáctileté války. Podle lékařů se násilí stále častěji obrací i proti nim.

V posledních měsících zažily místní i mezinárodní organizace několik sebevražedných útoků proti svým ambulancím či nemocnicím. Přibývá i razií afghánských bezpečnostních složek a hrozeb ze strany militantních skupin.

Obětí přibývá

„Před několika lety byla situace mnohem stabilnější,“ řekl Reuters Antoine Sagot-Priez, šéf afghánské mise francouzské organizace Premiere Urgence Internationale, která na základě vládních kontraktů provozuje 80 zdravotnických zařízení. „Máme více obětí na životech, protože boje se šíří po celé zemi,“ dodal.

Když v polovině srpna propukly těžké boje poblíž kliniky Premiere Urgence v provincii Kunar na východě země, organizace se ji rozhodla i s pacienty evakuovat. Ještě ten den budovu zasáhlo ostřelování. „Předpokládáme, že podobné události stávat stále častěji,“ uvedl Sagot-Priez.

Situaci si uvědomuji i afghánská vláda. „Zaměstnanci zdravotnických zařízení kdekoli v zemi se již necítí bezpečně,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Každým dnem hůře

Přestože zahraniční zdravotníci umírali v Afghánistánu i dříve, loni byl Afghánistán pro humanitární pracovníky nejnebezpečnější zemí na světě, vyplývá z dat projektu Aid Worker Security Database. Kvůli stažení většiny zahraničních jednotek a změně taktiky Talibanu se situace zhoršuje i letos a místní právní střediska, kde obvykle sídlí i nemocnice, se častěji stávají terčem útoků.

„Mí zaměstnanci mi stále říkají, že situace se zhoršuje každým dnem,“ řekl Qudratullah Nasrat, šéf místní organizace ORCD.

Kliniky Lékařů bez hranic v AfghánistánuKliniky Lékařů bez hranic v AfghánistánuKliniky Lékařů bez hranic v Afghánistánu | MSF

Útoky přitom přicházejí z obou stran konfliktu. Jen dva dny po náletu na nemocnici Lékařů bez hranic vtrhla jednotka afghánské rozvědky do ambulance na klinice v provincii Wardak, provozované humanitární organizací Švédský výbor pro Afghánistán. Agenti přes noc zadržovali dva zaměstnance organizace s odůvodněním, že měli v sanitce schovávat výbušniny.

Následoval únos ředitele jiné kliniky ve Wardaku. Jeho únosci oznámili místním kmenovým vůdcům, že bude propuštěn, jen pokud do jednoho měsíce opustí provincii.

Neutralita? Neznáme

Ve východní provincii Nangarhár zavřelo kvůli hrozbám bojovníků hlásících se k Islámskému státu v posledních měsících 11 klinik. Ozbrojenci zdravotníky viní, že jsou vládními špehy. Zdravotníci po celé zemi se drží přísné neutrality a ošetřují všechny strany konfliktu. To ale IS neuznává. „Netuší, co to znamená nestrannost,“ řekl Mohammed Jan z organizace AADA.

Většina zdravotníků zatím v Afghánistánu zůstává. Jen Švédský výbor pro Afghánistán dočasně stáhl své zahraniční pracovníky.