Kvóty na uprchlíky nefungují, tvrdí Tusk

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: čtk

Viceprezident Mike Pence a předseda Evropské rady Donald Tusk,
Šinzó Abe, Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Donald Tusk, Bohuslav Sobotka
4
Fotogalerie

Přerozdělování žadatelů o azyl mezi členské země Evropské unie podle kvót je neefektivní nástroj, který státy bloku rozděluje, domnívá se šéf Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád EU budou u večeře debatovat o migraci, s konkrétními závěry z této rozmluvy se ale tentokrát nepočítá.

Na summitu bude Českou republiku poprvé reprezentovat nový premiér Andrej Babiš, který uvádí, že bude v Bruselu na nefunkčnost kvót jednoznačně upozorňovat. Česko patří spolu s Maďarskem a Polskem mezi státy, které se odmítly podílet na programu dvouletého jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl, jenž skončil v září, a které kvůli tomuto postoji čeká žaloba u unijního soudu.

V Evropské unii se ale nyní diskutuje hlavně o reformě celého azylového řešení bloku, takzvaném dublinském systému. Součástí reformy, kterou načrtla Evropská komise loni v květnu, je i trvalý přerozdělovací mechanismus spouštěný v případě krize v některé členské zemi.

Státy toto téma hluboce rozděluje, což koneckonců dokládá i pondělní přípravné jednání diplomatů před čtvrteční diskusí o migraci. Zástupci členských zemí právě téma povinného přerozdělování migrantů probírali přes polovinu své schůzky a bez jednoznačného závěru. Potvrzen zatím nebyl Tuskův dokument, který se tématu věnuje a má sloužit jako podklad pro čtvrteční večerní diskusi premiérů a prezidentů.

Tusk jednoznačně napsal, že otázka povinných kvót se ukázala jako státy výrazně rozdělující a přístup jako neefektivní. Je proto podle něj třeba obnovit vzájemnou důvěru mezi členskými zeměmi.