Kvůli epidemii eboly není prý nutné omezovat létání

virus ebola

virus ebola Zdroj: Global panorama, Flickr, CC BY 2.0

Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) oznámilo, že kvůli viru ebola nevyzve k omezením v letecké dopravě či k uzavírání hranic. I případně nakažený cestující by podle sdružení byl jen malou hrozbou pro ostatní lidi v letadle. O poměrně omezeném riziku rozšíření epidemie mimo západní Afriku, kde zabila stovky lidí, mluví i někteří odborníci.

Organizace IATA vydala prohlášení podle agentury Reuters po několikadenních konzultacích se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) při OSN. Konzultace začaly poté, co na vir ebola zemřel muž, který letěl z Libérie do Nigérie s mezipřistáním v Lomé. To vedlo dvě africké společnosti, Arik a ASKY, k zastavení leteckého spojení s Libérií a Sierrou Leone.

Není důvod si myslet, že epidemie krvácivé horečky způsobené virem ebola se ve větší míře může rozšířit mimo Afriku, kde již zabila na 700 lidí a další stovky lidí bojují o život, řekl dnes belgický vědec Peter Piot, který pomohl v roce 1976 vir ebola objevit. Podobného názoru jsou i další odborníci. Piot také sdělil, že proti viru existují vakcíny a léčby testované na zvířatech, které by se podle něj nyní měly použít pro pacienty.

Neměla by vzniknout "velká" epidemie

Příjezd nějaké nakažené osoby do Evropy či Spojených států by neměl vyvolat velkou epidemii. „Neměl bych obavy ani v případě, že bych v metru seděl vedle osoby napadené virem ebola, pokud by na člověka nezvracela či něco podobného. Jedná se totiž o infekci, která potřebuje velmi blízký kontakt,“ vysvětlil agentuře AFP Piot, který je nyní ředitelem prestižní Londýnské školy pro hygienu a tropickou medicínu.

V západní Africe se proti epidemii nedaří účinně bojovat, protože tamní státy zažily v posledních desetiletích občanské války. V těchto zemích je naprostý nedostatek důvěry vůči úřadům, velká chudoba a špatné zdravotní služby. „Myslím si, že to je příčina této velké epidemie,“ řekl belgický vědec.

Také francouzský odborník Philippe Brouqui soudí, že rozšíření epidemie mimo západní Afriku je „málo pravděpodobné“. Pro Stephana Monroea z amerického centra pro prevenci nemocí CDC je taková možnost „zatím velmi malá“. Situace se ale podle něj rychle vyvíjí a CDC se připravuje na možnost, že nějaký nemocný cestující rozšíří nemoc v USA.

EU má prý prostředky pro odhalení a léčbu nakažených

Zdroj blízký institucím EU v Bruselu agentuře AFP řekl, že unie má prostředky pro odhalení a léčbu osob nakažených virem ebola. Usoudil ale přitom, že pravděpodobnost rozšíření epidemie do některé členské země EU je „mizivá“.

Piot dnes také vyzval, aby se v zasažených místech začaly testovat na lidech vakcíny a léčby, které přinesly nadějné výsledky u zvířat. „Myslím si, že přišla chvíle, přinejmenším v metropolích, aby se tyto druhy ošetření nabídly (pacientům). Také by se tím zjistilo, zda fungují, abychom byli připraveni na příští epidemii,“ dodal Piot.

Ebola
Ebola (též krvácivá horečka ebola) je virové onemocnění ze skupiny krvácivých (hemoragických) horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola.

Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru ebola způsobují epidemie s mírou mortality dosahující 50 až 90 %.

pramen: Wiki

Obavy z epidemie eboly, která zatím sužuje jen západní Afriku, se začaly v minulých dnech šířit ve zbytku světa. Britská vláda ji ve středu označila za hrozbu pro svou zemi a svolala krizový štáb. Organizace Lékaři bez hranic stejný den varovala, že epidemie není pod kontrolou a hrozí její rozšíření do jiných států. Hongkong zavádí preventivní karantény pro osoby, které přilétají a mají horečku.

Český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ve středu řekl, že Česko zatím nechystá zvláštní opatření v souvislosti s virem ebola. V pondělí mu hlavní hygienik Vladimír Valenta předloží zprávu o možných rizicích nákazy pro Česko.