Lavrov: Moskva bude respektovat vůli krymského lidu

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Rozdíly mezi Západem a Ruskem kolem Ukrajiny stále přetrvávají, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání se svým americkým protějškem Johnem Kerrym v Londýně. Rusko podle Lavrova bude v souvislosti s nedělním referendem na Krymu respektovat vůli krymského lidu. Lavrov také prohlásil také, že Moskva neplánuje intervenci na ruskojazyčném východě Ukrajiny.

Rusko a Spojené státy nemají společný pohled na Ukrajinu, prohlásil Lavrov po schůzce, která trvala o dvě a půl hodiny déle, než se původně plánovalo. Podle ruského ministra bylo ale jednání produktivní z hlediska vyjasnění názorů obou stran.

Lavrov zopakoval, že ukrajinskou krizi nezahájilo Rusko. Zdůraznil současně, že Moskva nemá v úmyslu intervenovat na jihovýchodě Ukrajiny, kde žije hodně Rusů. Budeme respektovat vůli krymského lidu, řekl o chystaném referendu. Hlasování má rozhodnout o připojení poloostrova Krym k Rusku.

V souvislosti se sankcemi, které USA a Evropské unie chystá proti Rusku kvůli jeho postupu na Krymu a ke krymskému referendu, Lavrov řekl, že takové rozhodnutí je na daných zemích. Prohlásil ale, že sankce jsou kontraproduktivní a nepodpoří vzájemné zájmy a spolupráci.

Oba ministři mluvili také o tom, zda odtržení Kosova od Srbska v roce 2008 bylo precedentem pro nynější postup Moskvy na Krymu. Shodli se prý na tom, že v takových případech jde vždy o konkrétní okolnosti. Kosovo bylo individuálním případem a individuálním případem je tedy i Krym, řekl Lavrov.

Rusko potvrdilo, že bude vetovat rezoluci OSN o Krymu
Případnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by jako nezákonné odmítla nedělní krymské referendum, považuje ruské ministerstvo zahraničí za nepřijatelnou. Ruské agentuře Interfax to řekl náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov. Podle diplomatů návrh takové revoluce zvažují západní státy navzdory očekávání ruského veta. Případná čínská absence při hlasování by podle nich mohla Moskvu izolovat. „To hlavní je, že návrh rezoluce by obsahoval odmítnutí krymského referenda. Z těchto důvodů je pro nás pochopitelně taková rezoluce nepřijatelná,“ řekl Gatilov.
Zvažovaná rezoluce OSN by měla potvrdit nutnost respektování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a zopakovat, že referendum je porušením ukrajinské ústavy. Její formulace mají být umírněné ve snaze získat pro podporu textu Čínu.
Rusko rezoluci nepochybně zablokuje, ale zdrží-li se Čína hlasování, mohlo by to Moskvu izolovat. Rada bezpečnosti jednala o ukrajinské krizi už šestkrát a Peking se otevřené kritiky kroků Moskvy vždy zdržel.

—————————