Létající chlouba se prodražuje. Vývoj americké stíhačky F-35 si žádá další peníze

Program vývoje víceúčelového bojového letadla F-35 Lightning II od americké zbrojovky Lockheed Martin se znovu komplikuje. Pentagon si na dokončení vývojové a testovací fáze žádá od americké vlády dalších 500 milionů dolarů (12 miliard korun). Částku chce ministerstvo obrany vyčlenit z rozpočtu pro rok 2018. 

Stroj páté generace se měl stát páteřním letounem sil NATO a nejnovějším výdobytkem bojových technologií. Problémy se však s programem F-35 táhnou již od začátku. Podle portálu Bloomberg.com by však toto navýšení v rozpočtu vývoje mělo být úplně tím posledním. Rozhodnout by se o něm mělo na dalším zasedání ministerstva obrany.

Celý vývoj stál od roku 1996 přibližně 55 miliard dolarů, dalších 500 milionů je tak v obrovském množství peněz pouze malou částkou. I přesto mnozí politici a úředníci vyjádřili nad programem své znepokojení. „Jsem zklamaný, že projekt vyžaduje další finanční prostředky, v současnosti pracujeme na dalších možnostech, jak situaci řešit,“ uvedl tajemník ministerstva obrany pro akvizice Frank Kendall. Objevují se však také mnohé hlasy, které navýšení rozpočtu nepřekvapuje.

Ačkoliv se do letošního března vyrobilo 171 těchto strojů, vývoj neustále probíhá. Původně měl skončit v roce 2012, ale kvůli rozsáhlé reorganizaci a nedostatku finančních prostředků se ukončení odložilo na rok 2016. Už nyní je ale podle vedení vývoje pravděpodobné, že testovací fáze potrvá minimálně do listopadu 2018. Důvodem je především zkoušení nového softwaru a bojových systémů, které v minulosti vykazovaly problémy a nebyly schopné plného nasazení v akci.

Nenaplní se tak pravděpodobně slib Deborah Jamesové z amerického letectva, která přislíbila, že dodávky bojeschopných strojů budou probíhat od začátku roku 2018. Podle vedoucího vývoje F-35 Michaela Gilmora nemůže výrobce ve velkých sériích dodávat stroje, které neprošly veškerým a důkladným testováním a schvalováním.

Spojené státy mají v plánu od Lockheed Martin odebrat celkem 2443 strojů F-35, které kromě armádního letectva poputují také k námořnictvu a námořní pěchotě. Celkem mají za dodávku Spojené státy zaplatit 379 miliard amerických dolarů. Na vývoji stroje se podílí také Velká Británie, Itálie, Kanada nebo Dánsko. Celkem se letoun F-35 bude vyrábět ve třech základních variantách A, B a C, které se liší cenou a použitou technikou. Zatímco A má být základním modelem, varianta B je schopná kolmého přistání a verze s označením C je určená pro použití na letadlových lodích.

V dlouhodobém horizontu Spojené státy počítají s nasazením F-35 Lightning II až do roku 2070. Do té doby USA zaplatí za nákup a provoz strojů 1,5 bilionu dolarů (přepočet na hodnotu měny v roce 2070).