Lidí žijících ve Spojených státech pod hranicí chudoby přibylo

V Atlantic City tak na ohrožených místech zůstaly tisíce lidí, kterým záchranáři budou moci poskytnout pomoc až ráno.  (Foto Profimedia)

V Atlantic City tak na ohrožených místech zůstaly tisíce lidí, kterým záchranáři budou moci poskytnout pomoc až ráno. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Americká nezaměstnanost klesá, obyvatelé Spojených států se však s následky krize zřejmě budou potýkat ještě dlouho. Počet lidí žijících v zemi pod hranicí chudoby totiž v loňském roce vzrostl o 300 tisíc na rekordních 46,5 milionu. Analytici přitom s ohledem na vývoj na trhu práce očekávali lepší výsledek. Špatné zprávy přicházejí už několik let, naposledy se ukazatel chudoby významně zlepšil v roce 2006.

Hranice chudoby byla pro loňský rok stanovena na příjmy ve výši 23 492 dolarů ročně pro čtyřčlennou rodinu. Podle statistiků v takových rodinách žije více než šestnáct milionů dětí a téměř čtyři miliony lidí starších 65 let.

Nejvyšší míru chudoby vykazují Afroameričané, a to 27 procent, následovaní Hispánci s 26 procenty. Chudých amerických Asiatů je necelých dvanáct procent, zatímco bílých Američanů deset procent. Co se týče států, je na tom nejhůře Mississippi s 22 procenty, nejlépe New Hampshire s osmi procenty.

„Tato data Kongresu zdůrazňují, že je na čase, aby se odvrátil od úspor na agendu vytváření pracovních míst a ekonomického růstu,“ řekla Reuters Neera Tandenová z organizace Středisko pro americký pokrok. Zaznívají nové požadavky na zvýšení minimální mzdy.

Statistiky rovněž uvádějí, že o šest set tisíc na 48 milionů poklesl počet lidí, kteří nemají zdravotní pojištění. Snížení je však z velké míry dáno tím, že kvůli stárnutí populace dosáhlo více Američanů na program péče o seniory Medicare. Mezi dětmi žijícími pod hranicí chudoby dosahuje míra nepojištěných třinácti procent. Očekává se, že letos počet Američanů bez pojistky klesne díky státní podpoře mnohem výrazněji.