Lži a falešný příběh. Američané vyvracejí Putinova tvrzení o Ukrajině

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ministerstvo zahraničí Spojených států vydalo dokument o deseti tvrzeních ruského prezidenta Vladimira Putina o situaci na Ukrajině, která Američané označují za nepravdivá. K výrokům připojilo svůj komentář.

„Zatímco Rusko si vymýšlí falešný příběh, aby ospravedlnilo svoje protiprávní jednání na Ukrajině, tak překvapující ruskou fikci svět neviděl od doby, co ruský spisovatel Fjodor Michajlovič Dostojevskij napsal, že vzorec dva plus dva rovná se pět má svůj půvab,“ uvádí se v úvodu souhrnu faktů“ tiskového oddělení amerického ministerstva.

Deset z nedávných tvrzení prezidenta Vladimira Putina, která odůvodňují ruskou agresi na Ukrajině a která ignorují nebo překrucují následující skutečnosti. Komentář připojilo americké ministerstvo zahraničí
1. Putin tvrdí:Ruské jednotky na Krymu jednají pouze ve snaze bránit majetek ruské armády. Jsou to „skupiny občanské domobrany“, nikoli ruské jednotky, které se zmocnily infrastruktury a vojenských zařízení na Krymu.
FaktaExistují jasné důkazy, že páteří vysoce organizovaných protiukrajinských sil na Krymu jsou příslušníci ruských bezpečnostních složek. I když tyto jednotky nosí uniformy bez insignií, řídí vozidla s ruskými vojenskými poznávacími značkami a na dotazy mezinárodních médií a ukrajinské armády přiznávají příslušnost k ruským bezpečnostním silám. Navíc jsou tito jedinci vyzbrojeni zbraněmi, které zpravidla nemají civilisté k dispozici.
2. Putin tvrdíRuská opatření spadají do rámce smlouvy z roku 1997 o přátelství mezi Ukrajinou a Ruskou federací.
FaktaDohoda z roku 1997 vyžaduje, aby Rusko respektovalo územní celistvost Ukrajiny. Ruské vojenské akce na Ukrajině, díky nimž se Krym dostal pod ruskou operační kontrolu, jsou jasným narušením ukrajinské územní celistvosti a svrchovanosti.
3. Putin tvrdí Opozici se nepodařilo uskutečnit dohodu z 21. února s bývalým ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem.
FaktaDohoda z 21. února představila plán, ve kterém Rada, tedy parlament, měla schválit zákon, který by vrátil Ukrajinu k ústavě z roku 2004, tedy vrátil zemi k ústavnímu systému soustředěnému kolem parlamentu. Podle podmínek dohody měl Janukovyč podepsat legislativní opatření do 24 hodin a dovést tak krizi do klidného závěru. Janukovyč ale odmítl svou část dohody. Místo toho uprchl a zanechal za sebou důkazy o rozsáhlé korupci.
4. Putin tvrdíUkrajinská vláda je nelegitimní. Janukovyč je stále legitimním vůdcem Ukrajiny.
FaktaPrezident Putin 4. března sám uznal skutečnost, že Janukovyč „nemá žádnou politickou budoucnost“
5. Putin tvrdíPanuje tam humanitární krize a statisíce lidí prchají z Ukrajiny do Ruska a hledají azyl.
FaktaK dnešnímu dni není k dispozici absolutně žádný důkaz o humanitární krizi v oblasti. Stejně tak nejsou důkazy o záplavě žadatelů o azyl prchajících z Ukrajiny do Ruska. Mezinárodní organizace zkoumaly v terénu a hovořily s ukrajinskými pohraničníky, kteří také vyvrátili tato tvrzení. Nezávislí novináři monitorující hranice rovněž hlásili, že tam žádné davy uprchlíků nejsou.
6. Putin tvrdíEtničtí Rusové jsou v ohrožení.
FaktaKromě ruského tisku a ruské státní televize nejsou žádné věrohodné zprávy o jakémkoli ohrožení etnických Rusů. Nová ukrajinská vláda kladla od samého počátku důraz na mír a usmíření. Prezident Oleksandr Turčynov odmítl podepsat právní předpisy omezující používání ruského jazyka na regionální úrovni. Etničtí Rusové a rusky mluvící občané podali písemná potvrzení, že jejich komunity nebyly vystaveny hrozbám. Kromě toho se po vzniku nové vlády vrátil do Kyjeva klid. Nenarostla tam kriminalita, ani rabování a nevypukla ani odveta vůči politickým oponentům.
7. Putin tvrdíRuské základny jsou v ohrožení.
FaktaRuská vojenská zařízení byla a jsou stále v bezpečí a nová ukrajinská vláda se zavázala dodržovat všechny stávající mezinárodní dohody, včetně těch, které se týkají ruských základen. Jsou to ukrajinské základny na Krymu, které jsou ohroženy ruskou vojenskou aktivitou.
8. Putin tvrdíDošlo k masovým útokům na kostely a synagogy v jižní a východní Ukrajině.
FaktaNáboženští vůdci v zemi a mezinárodních aktivisté hájící náboženské svobody, kteří jsou přítomní na Ukrajině, oznámili, že nedošlo k žádným útokům na kostely. Všichni ukrajinští církevní představitelé, včetně zástupců ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu, vyjádřili podporu novému politickému vedení, a volají po národní jednotě a usmíření. Židovské skupiny v jižní a východní Ukrajině hlásí, že nezaznamenaly nárůst antisemitských incidentů.
9. Putin tvrdíKyjev se snaží destabilizovat Krym.
FaktaUkrajinská prozatímní vláda jednala zdrženlivě a usilovala o dialog. Ruská vojska ale na druhé straně vyrazila ze svých základen, aby se zmocnila úředních objektů a infrastruktury na Krymu. Vláda v Kyjevě tam okamžitě poslala bývalého ministra obrany, aby uklidnil situaci. Petru Porošenkovi, poslednímu vládnímu emisarovi, který pokračoval v dialogu na Krymu, bylo zabráněno vstoupit do krymského parlamentu.
10. Putin tvrdíUkrajinská Rada je pod vlivem extremistů nebo teroristů.
FaktaRada je nejreprezentativnější institucí na Ukrajině. Současné legislativní kroky prošly velkou většinou, ve které byli i představitelé východní Ukrajiny. Krajně pravicové nacionalistické skupiny, z nichž některé byly zapojeny do otevřených střetů s bezpečnostními silami během protestů „Euromajdanu“, nejsou v parlamentu zastoupeny. Neexistuje žádný náznak toho, že by ukrajinská vláda chtěla vést diskriminační politiku. Naopak veřejně prohlásila pravý opak.