Madrid končí s šetřením. Škrty jako recept proti nezaměstnanosti nezabraly

Demonstrace nezaměstnaných Španělů

Demonstrace nezaměstnaných Španělů Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Španělská nezaměstnanost se v prvním čtvrtletí vyšplhala na nové historické maximum 27,2 procenta. Snaha Madridu podpořit dlouhodobě slabý pracovní trh tak zjevně selhává. Země představí nový plán záchrany ekonomiky, ve kterém už nepočítá s rozsáhlými úsporami.

Během prvních těch měsíců letošního roku zaniklo 322 tisíc pracovních míst, uvedl španělský statistický úřad INE. Propad počtu pracovních míst tak sice mírně zpomalil, nezaměstnanost ale zároveň poskočila o 1,2 procenta. Chybí totiž nové pracovní příležitosti.

Španělsko, které má po Řecku nejvyšší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie, se do potíží dostalo kvůli kolapsu dlouhého realitního boomu. V uplynulých dvou letech vláda proti recesi bojovala pomocí rozsáhlých rozpočtových škrtů. Úspory zahrnovaly i vlnu propouštění ve veřejném sektoru.

Nyní Španělsko zřejmě chystá změnu přístupu. V pátek by vláda měla přestavit předpověď hospodářského vývoje na příští tři roky. Země opustí dosavadní doktrínu šetření a zaměří na podporu ekonomického růstu.

Španělský ministr financí Luis de Guindos tento týden připustil, že nový ekonomický plán nebude obsahovat žádná významná úsporná opatření. Přidal se tak k řadě evropských představitelů, kteří v posledních týdnech vyhlásili konec dosud prosazované politiky škrtů jako cesty z krize.

Nezaměstnanost ve Španělsku za posledních 10 let:Nezaměstnanost ve Španělsku za posledních 10 letNezaměstnanost ve Španělsku za posledních 10 let | tradingeconomics.com

To, že úspory nedokázaly zastavit růst nezaměstnanosti ani nastartovat ekonomiku, tento týden připustil také předseda Evropské komise José Manuel Barroso. „Ačkoli je politika úsporných opatření v zásadě správná, myslím si, že v mnoha směrech dosáhla svých limitů,“ řekl.

Nezaměstnanost na jaře rostla i v těch zemích EU, které se dosud pyšnily nízkými hodnotami. V Nizozemsku v březnu dosáhla 8,1 procenta, nejvyšší hodnoty za posledních deset let. Také švédská nezaměstnanost v prvním jarním měsíci stoupla na 8,8 procenta. Na rekordu 27,2 procenta je nyní nezaměstnanost v Řecku, místní statistický úřad ale disponuje teprve údaji za leden.