Masakr jen šest hodin od Česka: Chorvaté si připomněli oběti ve Vukovaru

Uctění památky obětí ve Vukovaru

Uctění památky obětí ve Vukovaru Zdroj: profimedia.cz

Hřbitov v Chorvatském Vukovaru, jednom z měst zasaženém jugoslávskou válkou
Věž dostala 600 zásahů.
Uctění památky obětí ve Vukovaru
Uctění památky obětí ve Vukovaru
Uctění památky obětí ve Vukovaru
9
Fotogalerie

Desítky tisíc Chorvatů se zúčastnily pochodu u příležitosti 25. výročí dobytí chorvatského města Vukovar Jugoslávskou lidovou armádou a srbskými polovojenskými jednotkami. Demonstranti drželi v rukou chorvatské vlajky a transparenty s vlasteneckými hesly a připomínali si památku obětí, které ve městě přišly o život na začátku války provázející rozpad Jugoslávie.

Právě nedaleko Vukovaru došlo k nejhoršímu masakru války v Chorvatsku, při kterém v noci z 20. na 21. listopadu 1991 srbské polovojenské jednotky pozabíjely na 260 zajatců.

Po pádu východochorvatského města převezli Srbové do hal zemědělského podniku Ovčara několik stovek pacientů z vukovarské nemocnice i dalších lidí, kteří se v ní ukryli. Následovalo bití, ponižování a nakonec vraždy.

Hlavní roli při střílení zajatců hráli členové polovojenských jednotek, a to jak z okolí Vukovaru, tak muži, kteří na bojiště dorazili jako dobrovolníci ze Srbska. Podle vyšetřování začalo vraždění po šesté hodině večer a o čtyři hodiny později již byly předem připravené hroby plné mrtvol.

Kolik lidí přesně tehdy v Ovčaře zahynulo, není úplně jasné, nejčastěji se hovoří o 260 obětech. Dosud se podařilo najít a identifikovat dvě stovky těl, osud ostatků šesti desítek lidí zůstává neznámý.

 Za masakr, ve své době nejhorší od druhé světové války, který ovšem zanedlouho mnohonásobně překonaly podobné události v Bosně, například ve Srebrenici, byla později potrestána řada pachatelů.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii například vyměřil dvěma důstojníkům 10 a 20 let vězení, vysoké tresty vynesly v posledních letech i srbské soudy. Na místě masakru stojí od roku 2006 památník, který v roce 2010 s omluvou navštívil i tehdejší srbský prezident Boris Tadić.