Merkelová i Hollande brexitu litují. Francouzský premiér chce novou Evropu

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Dnešní den je zlomem pro Evropu a pro proces jejího sjednocování, řekla německá kancléřka Angela Merkelová ve své první reakci na rozhodnutí Británie odejít z Evropské unie. Zároveň vyjádřila přesvědčení, že unie je dostatečně silná, aby na brexit správně reagovala. Dopady britského vystoupení z osmadvacítky podle ní budou záležet na odhodlání a schopnostech zbývajících 27 zemí.

Německá kancléřka na krátkém tiskovém briefingu řekla, že výsledky britského referenda je třeba přijmout s velkou lítostí. Zároveň upozornila, že Británie i EU musí až do konečného uspořádání vzájemného vztahu plnit povinnosti plynoucí ze členství v unii.

Merkelová v asi šestiminutovém vystoupení opakovaně zdůraznila význam Evropské unie pro starý kontinent. „Je výjimečným společenstvím solidarity a hodnot, je naším garantem míru, blahobytu a stability,“ řekla s tím, že jen společně budeme schopni v globálním světě naše hodnoty a zájmy hájit. Také připomněla, že za evropskou integrací stála v první řadě touha po míru, který podle ní není žádnou samozřejmostí.

Poznamenala také, že Evropa je velmi různorodá, stejně tak jako očekávání jejích obyvatel. „Stále častěji jsme konfrontováni s tím, že lidé mají zásadní pochybnosti o směřování evropského integračního procesu. To neplatí jen pro Británii, ale v různé míře pro všechny členské země. Musíme proto zajistit, že občané konkrétně pocítí, jak moc Evropská unie přispívá ke zlepšení života jich osobně,“ uvedla.

Plné znění prohlášení lídrů EU k britskému referendu
V rámci svobodného a demokratického procesu vyjádřil britský lid přání odejít z Evropské unie. Litujeme tohoto rozhodnutí, ale respektujeme ho.

Je to bezprecedentní situace, ale jsme ve své reakci jednotní. Zůstaneme pevní a budeme obhajovat základní hodnoty EU usilováním o mír a prosperitu jejích národů. Unie 27 členských států bude pokračovat. Unie je oporou naší společné politické budoucnosti. Spojují nás dějiny, zeměpisná poloha a společné zájmy a na tomto základě budeme rozvíjet naši spolupráci. Společně budeme směřovat k obecnému růstu, zvyšování blahobytu a zajištění jistého a bezpečného prostředí našim občanům. Instituce budou mít v tomto úsilí maximální roli.

Nyní očekáváme, že britská vláda zprostředkuje co nejdříve britskému lidu výsledky rozhodnutí bez ohledu na to, jak bolestivý tento proces může být. Jakékoli průtahy by mohly zbytečně prodloužit nejistotu. Máme pravidla, podle nichž to lze zvládnout ukázněným způsobem. Článek 50 unijní smlouvy obsahuje postup, který má být zachován v případě, že se členský stát rozhodne z Evropské unie vystoupit. Jsme připraveni rychle začít s Velkou Británií jednat podle podmínek a zásad pro její vystoupení z Evropské unie. Dokud tento vyjednávací proces nebude ukončen, zůstává Spojené království členem Evropské unie se všemi právy a povinnostmi, jež z toho vyplývají. Podle dohod, které Spojené království ratifikovalo, se na Británii plně vztahuje právo EU, dokud nepřestane být členem.

Tak, jak bylo dohodnuto, nebude uvedena v platnost a zaniká dohoda o uspořádání vztahů Británie v Evropské unii dojednaná 18. a 19. února 2016. Znovu jednat se nebude.

Co se Spojeného království týče, doufáme, že bude v budoucnu blízkým partnerem Evropské unie. Očekáváme, že v toto bodě Británie zformuluje své návrhy. Jakákoli dohoda uzavřená s Británií jako třetí zemí bude muset odrážet zájmy obou stran a být vyvážená co do práv a povinností.

K brexitu čtěte také:

Brexit musíme vyřešit co nejdříve, shodli se unijní lídři

Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

„Evropská unie je dostatečně silná na to, aby našla správné odpovědi na dnešní den,“ vyjádřila na závěr své přesvědčení kancléřka, která do Berlína na pondělí na konzultace pozvala šéfa Evropské rady Donalda Tuska, francouzského prezidenta Françoise Hollandea a italského premiéra Mattea Renziho.

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea se Evropská unie po britském referendu nemůže jednoduše vrátit ke každodenní agendě. Je prý potřeba se soustředit na evropské priority, kterými podle něj jsou bezpečnost, obrana, ochrana hranic a tvorba pracovních míst. Podle premiéra Manuela Vallse je načase Evropskou unii přebudovat.

Hollande uvedl, že rozhodnutí britského lidu respektuje, i když ho hluboce lituje. Pro Evropskou unii představuje výsledek značnou výzvu. „Hlasování v Británii je pro Evropu těžkou zkouškou,“ uvedl prezident. Jednání o odchodu Británie z EU musí být podle něj rychlá.

Přečtěte si další informace o ekonomických dopadech brexitu:

Brexit může posunout konec intervencí ČNB, tvrdí analytici

Varování ekonomů: brexit může ohrozit nejen britskou ekonomiku

Akciové trhy prudce oslabily. Analytik o brexitu: Je to naprosto nečekané

„Evropa je velká idea, nejen velký trh,“ řekl Hollande s tím, že se unie musí vrátit ke svým ideálům svobody, solidarity a míru. Soustředit by se nyní měla na bezpečnost, ochranu hranic, daňovou a sociální harmonizaci a posílení eurozóny.

Premiér Manuel Valls uvedl, že je nejvyšší čas přebudovat EU, jinak hrozí její rozpad. Referendum podle něj vyneslo na povrch problémy, které Brusel příliš dlouho ignoroval. „V sázce je rozpad Evropy,“ uvedl. „Je načase vymyslet Evropu novou,“ dodal.

Elysejský palác už dopoledne informoval, že prezident Hollande o výsledcích čtvrtečního britského referenda hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

V pondělí se s ní a s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a italským premiérem Mattem Renzim sejde v Berlíně. Ještě dnes ve čtyři hodiny odpoledne zasedne ke krizovému jednání pod Hollandeovým vedením francouzská vláda.