Merkelová: O nucenou restrukturalizaci řeckých dluhů neusiluji

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová neusiluje o nucenou restrukturalizaci řeckého státního dluhu, chce ale, aby k dobrovolné záchraně Řecka významným dílem přispěli soukromí investoři. Kancléřka také řekla, že nadcházejícího summitu zemí eurozóny, který se má konat ve čtvrtek v Bruselu, se zúčastní jen za předpokladu, že bude hotov konkrétní záchranný plán.

„My chceme, aby těch opatření bylo co nejméně. Restrukturalizace, jak se v poslední době neustále opakuje, má také negativní dopady. Jednotlivé země by se pak možná už tolik nesnažily,“ řekla Merkelová německé televizi ARD. „Já o to neusiluji. My zkoušíme všechno možné, abychom se vyhnuli něčemu, co je ještě obtížnější,“ řekla Merkelová, která dnes slaví své 57. narozeniny.

„Jasně ale říkám, že na účasti soukromých věřitelů se ukazuje, že v případě Řecka zde máme zcela mimořádný problém kvůli opravdu velmi vysokým dluhům,“ řekla. Německo dalo už dříve najevo, aby soukromí věřitelé, což jsou banky, pojišťovny a další investoři, vzali část řeckého dluhu na svá bedra. Podle Němců by to mělo být až 30 miliard eur.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na tříletém úvěru v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun), který země postupně čerpá. Už teď je ale jasné, že peníze stačit nebudou, a vlády eurozóny tak začaly jednat o druhém záchranném úvěru pro Řecko.

Rozhovory mezi evropskými představiteli a soukromými investory ale za poslední tři týdny nedospěly k žádnému výsledku. Stále tedy není jasné, jak by měla pomoc soukromých investorů vypadat. Jejich účast totiž musí být dobrovolná, pokud by nebyla, ratingové agentury by ji neuznaly a Řecko by označily za zemi v platební neschopnosti.

Mezi možnostmi, jak Řecku pomoci, je prodloužení splatnosti jeho dluhopisů nebo výměna starých dluhopisů za nové. V úvahu ale připadá také zpětný odkup dluhopisů. „Čím víc teď můžeme soukromé investory zapojit na dobrovolné bázi, tím menší bude pravděpodobnost, že budeme muset činit další kroky. Připravit se ale musíme na všechno. Úplně nejdůležitější ale je, aby Řecko plnilo své povinnosti a aby se účastnili také soukromí investoři,“ poznamenala k postoji Německa Merkelová.

Kancléřka se také přidala ke kritikům největších ratingových agentur a řekla, že Evropa bude ve střednědobém výhledu potřebovat vlastní agenturu. Na trhu teď působí tři hlavní ratingové agentury a všechny jsou ze Spojených států. Kritici tohoto stavu jsou tudíž především mezi evropskými politiky.

„Ratingové agentury to v rozhodujících momentech určitě zhoršily. Vůbec nehledí na to, co je racionálně prozíravé a z tohoto pohledu stojí za zvážení, zda bychom měli věřit všemu, co ratingové agentury říkají,“ řekla Merkelová. „Když máme nějaký program, jako třeba teď pro Řecko, mohli bychom také říct, že tomu programu věříme. Nezjišťujeme každý den, jestli se nechystá snížení ratingu Řecka,“ dodala.