Merkelová udělala dobře, když otevřela hranice uprchlíkům, míní Schröder

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem Zdroj: ctk/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová udělala správné rozhodnutí, když loni v září uprchlíkům otevřela hranice s Rakouskem. Myslí si to její předchůdce v úřadu Gerhard Schröder, podle nějž by žádný jiný kancléř na jejím místě nemohl jednat jinak. Sociální demokrat Schröder by prý ale ve funkci předsedy spolkové vlády volil směrem k obyvatelům Německa jiná slova.

Napsal to dnes zpravodajský web Spiegel Online. „Neřekl bych: Zvládneme to,“ uvedl Schröder na čtvrtečním setkání sociálních demokratů v jihoněmeckém Stuttgartu. „Byl bych řekl: Můžeme to zvládnout, pokud jsme ochotni splnit určité předpoklady,“ dodal.

Podle Schrödera, který v čele spolkové vlády stál v letech 1998 až 2005, Merkelová udělala dobře, že se krátkodobě povznesla nad právní předpisy. „Chybou bylo, že v případě této mimořádné situace vyvolala dojem, že je to nová normalita,“ uvedl bývalý kancléř. Teď se podle něj politická reprezentace snaží tuto chybu napravit, ale moc se jí to nedaří.

Po určitou dobu bude podle Schrödera vysoký počet uprchlíků pro Německo zátěží, pokud se ale podaří je integrovat, budou naopak obrovskou šancí do budoucna. Právě začlenění migrantů do společnosti je podle něj ale možné jen v úzké spolupráci centrálních úřadů, spolkových zemí a obcí, a to prostřednictvím vzdělání a práce.

Schröder se poprvé k azylové politice kancléřky Merkelové vyjádřil v polovině ledna. Její vstřícnost tehdy kritizoval. „Kapacity při příjmu, zásobování a integraci uprchlíků v Německu jsou omezené,“ uvedl tehdy Schröder s tím, že myslet si cokoli jiného je iluze. Merkelová má srdce, ale nemá plán, uvedl někdejší kancléř.

V oblíbenosti kancléřka Merkelová v průzkumu dosáhla 46 procent, což je nejhorší výsledek od srpna 2011

Schröder zastával funkci kancléře do roku 2005. Po těsně prohraných volbách, v nichž ho porazila právě Merkelová, se stal předsedou dozorčí rady konsorcia plynovodu Nordstream, který přivádí surovinu z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Podpory v uprchlické politice se Merkelové nedávno dostalo od dalšího bývalého vysoce postaveného politika a člena Schröderovy vlády. Vůdčí postava strany Zelených a exministr zahraničí Joschka Fischer vstřícnost kancléřky vůči uprchlíkům ocenil. „Taky jsem si nikdy nemyslel, že budu jednou veřejně obhajovat Angelu Merkelovou,“ uvedl. „Ale musím tak učinit,“ dodal. Za svůj postoj si podle něj kancléřka zaslouží respekt a podporu napříč politickými stranami.

S pozitivním hodnocením zvládání migrační krize souhlasí mezitím stále méně obyvatel Německa. Podle průzkumu pro televizní stanici ARD souhlasí s tvrzením, že vláda nemá situaci pod kontrolou 81 procent dotázaných.

V oblíbenosti kancléřka Merkelová v průzkumu dosáhla 46 procent, což je nejhorší výsledek od srpna 2011. Stále více v průzkumech posiluje pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD). Pokud by se teď konaly volby do Spolkového sněmu, získala by podle ankety televize ARD tato strana až 12 procent hlasů.

Všeobecně je mezi Němci souhlas s nutností přijímat uprchlíky z válkou postižených oblastí ale stále velmi vysoký (94 procent). Ekonomické migranty, kteří prchají před chudobou ve své zemi, by ale v Německu chtěla přijímat jen čtvrtina dotázaných.

Bohumil Doležal: Vlastenectví nejsou plná kaťata z uprchlíků