Merkelová: Uprchlickou krizi nejde vyřešit na hranici s Rakouskem

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem Zdroj: ctk/AP

Uprchlickou krizi není možné zvládnout na německo-rakouské hranici, spolupracovat musí všechny země Evropské unie. Na Dni německého průmyslu to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Zopakovala také požadavek na rozdělování běženců v unii. Evropskou solidaritu v uprchlické krizi žádal už před kancléřkou prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo. Zároveň vyzýval k investicím do jazykových znalostí běženců a jejich pracovní kvalifikace.

„Tuto výzvu nezvládneme na německo-rakouské hranici. Pokud budeme uvažovat v příliš malém měřítku, pokud budeme myslet jen sami na sebe, pak tady dojde v velkému ohrožení Evropy,“ řekla Merkelová. Podle ní nese Německo hlavní zátěž uprchlické krize a potřebuje solidaritu ostatních evropských zemí, aby se s ní dokázalo vypořádat.

„Ti v Evropě, kteří si dnes myslí, že se jich uprchlická krize netýká, jí mohou být v nějaké podobě zasaženi zítra,“ varovala také Merkelová. Podle ní ohrožuje nerovnoměrná zátěž pro jednotlivé státy evropskou jednotu. Kancléřka proto vyzvala ke „spravedlivému rozdělení“ běženců mezi jednotlivé unijní země. Německo dlouhodobě podporuje snahu Evropské komise o vytvoření stálého mechanismu, který by umožňoval rozdělování uprchlíků na základě hospodářské síly jednotlivých států a při zohlednění toho, kolik žadatelů o azyl už dotyčná země přijala.

Ti v Evropě, kteří si dnes myslí, že se jich uprchlická krize netýká, jí mohou být v nějaké podobě zasaženi zítra

Větší evropskou solidaritu žádal i prezident BDI Grillo. Německo podle něj nemůže určit horní hranici pro počet běženců, kteří v zemi mohou požádat o azyl, protože by to bylo v rozporu s ústavou. Grillo však má za jasné, že dřív nebo později budou vyčerpány kapacity, které může Německo na řešení uprchlické krize poskytnout. Vyzval proto k vytvoření společné evropské azylové politiky. „Ať skončí výmluvy. Evropská solidarita nesmí hrát roli jen v případech, kdy se dohaduje o rozdělování prostředků z rozpočtu EU,“ řekl.

Prezident BDI také požaduje, aby Německo více investovalo do vzdělání běženců. „Ústřední bod je integrovat co nejvíc běženců na pracovní trh,“ řekl Grillo. Podle něj to bude znamenat dlouhodobé výdaje do zlepšení schopností uprchlíků. „Ani jazykové schopnosti, ani pracovní kvalifikace se neobjeví jen proto, že si to budeme přát,“ upozornil.

Šéf BDI proto kritizoval současnou vládní koalici za spory ohledně běženců. „Současná situace potrvá ještě dlouho a bude vyžadovat mimořádné úsilí od politiků, hospodářství i společnosti. Proto je nezbytné, aby koalice byla v této věci jednotnější,“ řekl. Pokud se uprchlíci naučí německy a seženou práci, budou podle Grilla do budoucna velkým přínosem pro Německo. Země se totiž kvůli stárnutí populace potýká s nedostatkem pracovních sil. „Už nyní je neobsazeno 600 tisíc pracovních míst, a to mluvíme jen o už existujících pozicích,“ řekl.