Místo hovězího konina. Britské lasagne spustily rozsáhlé vyšetřování

V některých regionech Francie je konzumace koňského masa běžná, v Británii a Irsku nález koniny v potravinách vyvolal bouři nevole

V některých regionech Francie je konzumace koňského masa běžná, v Británii a Irsku nález koniny v potravinách vyvolal bouři nevole Zdroj: profimedia.cz

V lasagních firmy Findus, které prodávaly britské pobočky řetězců Tesco a Aldi, bylo až 100 procent koňského masa. Podle britských úřadů, které kvůli skandálu nařídily rozsáhlé kontroly potravin, se konina v potravinách objevila zřejmě záměrně.

Britská agentura pro kontrolu potravin FSA už v pondělí nařídila stažení lasagní Findus, nyní požaduje testy všech potravin prodávaných v Británii, které by měly obsahovat hovězí maso. „Abychom odhalili jádro problému, budeme po každé firmě vyžadovat, aby otestovala všechny řady výrobků,“ řekla šéfka FSA Catherine Brown pro BBC.

FSA v uplynulých dnech prověřila 18 druhů hovězích lasagní od Findusu v 11 z nich našla od 60 do 100 procent koňského masa. Vydala také varování, aby lidé nejedli produkty, které pro Findus vyrobil francouzský dodavatel Comigel.

„Nemáme žádné důkazy, které by naznačovaly, že je toto jídlo zdraví nebezpečné,“ uklidňuje FSA. „Nicméně jsme Findusu nařídili, aby lasagne otestoval na výskyt veterinárního léku fenylbutazon.“ Zvířata léčená tímto medikamentem se nesmí dostat do potravinového řetězce, léky obsažené v mase by totiž mohly být zdraví nebezpečné.

Labouristický poslanec Tom Watson uvedl, že podle dopisu, který Findus rozeslal odběratelům, mohly být lasagne kontaminované už od loňského léta.

Vzhledem k tomu, jak velké množství koniny se ve výrobcích vyskytovalo, se podle FSA maso do lasagní zřejmě nemohlo dostat omylem. Opoziční poslanci vládu kritizují za to, že nezasáhla razantněji. „Irská vláda povolala policii a experty, aby vyšetřili podvod s koňským masem, příslušní britští ministři ale zaspali,“ uvedla stínová ministryně životního prostředí Mary Creagh.

V Irsku propukl skandál s koninou v hovězím mase v půli ledna, vadné výrobky dodávaly řetězcům Tesco, Lidl, Aldi, Iceland a Dunnes Stores irské a britské firmy. Fastfoody Burger King následně změnily svého dodavatele hovězího, protože se do kauzy zapletla i jedna z poboček jejich dřívějšího dodavatele ABP Food Group.

Irské úřady se domnívají, že konina maskovaná za hovězí pocházela z Polska. Tamní veterinární správa naopak tvrdí, že stopy koňského masa nenašla v žádném závodě, který zpracovává hovězí pro irské odběratele.