Monti hecuje: Itálie musí krizi překonat bez cizí pomoci

Mario Monti

Mario Monti Zdroj: CTK

Itálie se musí pokusit překonat současnou dluhovou krizi bez finanční pomoci ze strany evropských partnerů. Uvedl to italský premiér Mario Monti. Dodal, že země je na dobré cestě k plánovanému snížení deficitu veřejných financí. Splácení vysokého dluhu ale Itálii komplikuje hospodářská recese. Moody's minulý týden překvapila finanční trhy snížením hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o dva stupně na známku Baa2. To je pouhé dva stupně nad spekulativním pásmem.

Pro důstojnost a sebevědomí Itálie je podle Montiho důležité nespoléhat na vnější pomoc. Vyzval proto zákonodárce, aby pokračovali v nynějším tempu reforem, a zajistili tak, že Itálie dokáže vyřešit své problémy vlastními silami. Premiér zároveň upozornil, že vláda nyní nemusí přicházet s novými úspornými opatřeními, a popřel zprávy, že plánuje zavedení speciální majetkové daně.

Italská vláda začátkem měsíce schválila plán na úsporu 26 miliard eur (665 miliard korun) během tří let. Počítá například s poklesem celkového počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru o deset procent. Monti dnes vyjádřil přesvědčení, že dosavadní reformy začnou pomalu přinášet ovoce.

Itálie ale spadla do hospodářské recese, což snižování veřejného dluhu, který odpovídá 120 procentům HDP, značně komplikuje. Investoři se obávají, že Itálie by se mohla dostat do potíží se splácením dluhů, a požadují proto u půjček italské vládě vyšší úroky.

Vývoj růstu HDP Itálie(meziročně podle čtvrtletí)

Vývoj růstu HDP Itálie (meziročně podle čtvrtletí)Vývoj růstu HDP Itálie (meziročně podle čtvrtletí)|tradingeconomics.com

V centru pozornosti je zatím stále hlavně Španělsko

Pozornost investorů se však v poslední době soustředí zejména na finanční problémy Španělska. Obavy ohledně vývoje španělských veřejných financí dnes posílila zpráva, že zadlužená španělská autonomní oblast Valencie požádá centrální vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhu. Španělská vláda dnes navíc předpověděla, že domácí ekonomika bude v příštím roce pokračovat v poklesu namísto dříve předpokládaného mírného růstu.

Obavy ohledně Španělska neuklidnili ani ministři financí eurozóny, kteří dnes v objemu až 100 miliard eur na pomoc španělskému bankovnímu sektoru. Dohoda má pomoci odvrátit hrozbu, že úvěrovou pomoc bude potřebovat i samotný španělský stát.