Moskvu pobouřil tajemný útok na Sýrii

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Spojenci prezidenta Bašára Asada ostře reagovali na zprávy o vojenské operaci Izraele v Sýrii. „Pokud se tato informace potvrdí, máme co dělat s nevyprovokovaným útokem na území suverénního státu, který bezostyšně porušuje Chartu OSN a je nepřijatelný, ať jsou k jeho ospravedlnění uváděny jakékoli motivy,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Židovský stát se zatím nepřiznal k tomu, že by na syrském území zasahoval, a dostupné informace o útoku se rozcházejí. Zejména podle západních zdrojů je vysoce pravděpodobné, že Izrael bombardoval konvoj, jenž měl převážet zbraně na libanonské základny Hizballáhu. Už delší dobu se totiž obává, že očekávaný pád režimu bude pro militantní hnutí příležitostí k podstatnému rozšíření svého arzenálu.

Oficiální syrské zdroje tyto zprávy popírají a tvrdí, že Izrael provedl útok na vojenské výzkumné středisko nedaleko hlavního města, k němu se ale hlásí povstalci. Damašek se zároveň obrátil na OSN s oficiální stížností na zásah.

„Sýrie může překvapivě rozhodnout o odpovědi na agresi izraelských letadel,“ prohlásil syrský velvyslanec v Libanonu Alí Abdul Karim Alí. Všeobecně přitom panuje názor, že riziko odvety je nízké, protože Asad má dost starostí s rebely.
Teherán uvedl, že útok byl jasně koordinován se Západem a odhalil spolupráci Izraele se vzbouřenci. „Šlo o pokus podkopat vítězství vlády nad rebely,“ řekl íránský ministr zahraničí Alí Akbar Salehí.

Ministerstvo bez dalšího upřesnění pohrozilo, že akce bude mít pro Tel Aviv vážné následky. Ozvala se také Arabská liga, podle níž jde o „nehoráznou agresi“.

Experti se obávají rozšíření konfliktu do celého regionu. Deník New York Times s odvoláním na americký vládní zdroj uvedl, že Izrael Washington o akci dopředu informoval.

Představitelé západních států včera vesměs mlčeli a vyčkávali. „Nemám žádné další informace. Syrský konflikt samozřejmě představuje velká nebezpečí,“ podotkl šéf britské diplomacie William Hague.

OSN: Vykliďte osady

Vyšetřovatelé Rady OSN pro lidská práva vyzývají Izrael, aby zastavil osidlování Západního břehu Jordánu a stáhl z něj zhruba půl milionu osadníků. Země podle nich těmito aktivitami porušuje čtvrtou ženevskou konvenci, jež zakazuje transfer civilistů na okupovaná uzemí, a může být považována za válečný zločin spadající pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu. Izraelské ministerstvo zahraničí označilo zprávu za kontraproduktivní a nešťastnou. Palestinci ji přivítali a uvedli, že ospravedlňuje jejich úsilí.