Na Jupiterově měsíci Europa je možná voda, zjistila NASA

Ledový měsíc Jupitera - Europa

Ledový měsíc Jupitera - Europa

Souhvězdí Orion v polovině prosince kolem 21. hodiny. Na obrázku je také hvězdokupa Plejády a Jupiter
Snímek Jupiteru a jeho tří měsíců, který pořídila sonda Juno
umělecké ztvárnění sondy Juno na orbitě Jupitera
Měsíc Jupiteru Ganymede má jádro z tekutého železa, které vytváří magnetické pole. To je integrováno uvnitř magnetického pole Jupiteru a díky tomuto magnetismu jsou nad polárními oblastmi Ganymedea vidět záře, které se kvůli rotaci Jupiteru chvějí. Podle měření vědců však proti vlivu magnetického pole největší planety sluneční soustavy působí elektricky vodivý slaný oceán, který chvění záře výrazně zmenšuje.
Tajemství betlémské hvězdy, která měla podle legendy mudrce z Východu upozornit na to, že se narodil nový židovský král, údajně odhalil astronom a matematik Johannes Kepler. Byl přesvědčen, že šlo konjunkci planet Jupitera a Saturna v souhvězdí Ryb. Ve videoklipu zveřejněném na serveru www.avcr.cz na to upozorňuje Pavel Suchan z České astronomické společnosti.
8
Fotogalerie

Pod ledovou krustou na Jupiterově měsíci Europa je asi voda. Záběry pořízené díky Hubbleovu teleskopu odhalily možné vodní gejzíry, informoval dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Podle NASA teleskop zjistil příslušný jev na jižním pólu Europy, kde podle přesvědčení vědců pod ledovou vrstvou existuje celý oceán. V roce 2012 Hubbleův teleskop ve stejné oblasti zjistil přítomnost páry.

Pokud se informace potvrdí, šlo by již o druhý měsíc ve sluneční soustavě, kde byly zjištěny stopy vody. Kosmická sonda Cassini již dříve zaznamenala vodu tryskající na povrch Saturnova měsíce Enceladus.

Podle výzkumníků by bylo nutné Europu lépe prozkoumat tím, že se provrtá tlustý led a dostane se tak ke spodním vodám, jež by mohly obsahovat jednoduché organismy.