NATO koupí bezpilotní letouny Global Hawk

Global Hawk RQ-4B

Global Hawk RQ-4B Zdroj: Northrop Grumman

(VIDEO) Ministři obrany Severoatlantické aliance (NATO) se na dnes skončeném dvoudenním zasedání v Bruselu rozhodli dát zelenou nákupu nepilotovaných letounů Global Hawk. Ty by měly zlepšit hlavně alianční průzkumné schopnosti, jejichž nedostatky se projevily mimo jiné během operace v Libyi.

Letouny Global Hawk RQ-4B, kterých by mělo být celkem pět, jsou schopné z velké výšky dodávat spojencům informace o situaci na zemi. Ve vzduchu navíc mohou zůstat i více než 24 hodin.

Jednání o projektu, který by měl začít fungovat v roce 2015, se táhla řadu let. Řešilo se hlavně to, jak by se měla aliance podílet na provozu této techniky, která bude pak k dispozici i pro alianční nasazení.

Global Hawk RQ-4B už využívá americká armáda

O zařízení pro vzdušný průzkum pozemních cílů AGS (Alliance Ground Surveillance) se poprvé hovořilo již v roce 1992, upozornil server AOL Defense. Dlouho se pak dohadovalo o tom, jestli by systém AGS sestával pouze z bezpilotních letoun nebo jakými by měl být vybaven radary. Zvítězil plán nepilotovaných letounů.

Vzdušný průzkum pozemních cílůVzdušný průzkum pozemních cílů AGSVzdušný průzkum pozemních cílů AGS

Hlavní základnu bude mít projekt v italské Sigonelle, pod níž bude spadat několik dalších stanic. „Dá našim velitelům schopnost vidět, co se odehrává na zemi,“ řekl šéf aliance Anders Fogh Rasmussen.

Na projektu se podílejí kromě Česka ještě Spojené státy, Bulharsko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Lotyšsko, Norsko, Rumunsko a Německo.

Global Hawk RQ-4BGlobal Hawk RQ-4B | Northrop Grumman