Nečekané potíže Číny: export v září klesl. Analytici doufali v růst

Zpomalení čínského ekonomického růstu nejprve způsobila vláda, která se pokusila ochladit rozkvět realitního trhu a zvyšující se inflaci. Situace se však zhoršila nečekaným poklesem poptávky po čínském vývozu, který ohrožuje i pracovní místa. Vláda se proto snaží omezit závislost na vývozu.

Zpomalení čínského ekonomického růstu nejprve způsobila vláda, která se pokusila ochladit rozkvět realitního trhu a zvyšující se inflaci. Situace se však zhoršila nečekaným poklesem poptávky po čínském vývozu, který ohrožuje i pracovní místa. Vláda se proto snaží omezit závislost na vývozu. Zdroj: ctk

Čínský vývoz minulý měsíc klesl nečekaně silně o 0,3 procenta a zaznamenal nejhorší výkon na čtvrt roku. Dovoz ale rostl. Údaje čínských úřadů jsou podle agentury Reuters zklamáním po nedávné sérii ukazatelů, které naznačovaly, že růst druhé největší ekonomiky světa po nedávném zpomalení nabírá na síle.

Čínský export, který zůstává hlavním motorem ekonomiky země, v září klesl na 185,6 miliardy dolarů (3,5 bilionu Kč). Trhy očekávaly růst o šest procent. Dovoz v meziročním srovnání vzrostl o 7,4 procenta. Čínský přebytek zahraničního obchodu tak dosáhl 15,2 miliardy dolarů, analytici však přepokládali přebytek 27,7 miliardy USD.

Pokles vývozu může odrážet slabý prodej, napsala agentura AP. Mohlo jej ale také ovlivnit úsilí místní vlády zajistit větší přesnost obchodních údajů. Někteří analytici dříve tvrdili, že data o vývozu jsou přehnaná.

Podle ekonomů Liou Li-Kanga a Čou Chaa ze banky ANZ se objem nákladu převezeného do čínských přístavů v září zpomalil, na čemž prý měla podíl silnější čínská měna.

Export Číny v jednotlivých měsících od října 2011 do září 2013:Čínský exportČínský export | Tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli slabé zahraniční poptávce zpomalila tempo růstu už desáté čtvrtletí po sobě a její hrubý domácí produkt vzrostl v meziročním srovnání o 7,5 procenta. Údaje z posledních týdnů ale vykazovaly stabilizaci a oživování z útlumu.

Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu o 7,5 procenta, což by znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Údaje o výkonu čínské ekonomiky za třetí čtvrtletí by měly být známy příští týden.