Nejbohatší lidé všech dob: Na špici africký král, Gates je až devátý

Král Mansa Musa

Král Mansa Musa Zdroj: Wikimedia Commons

Jen nejbohatší člověk současnosti se svým majetkem může měřit s dalšími boháči napříč časem. Billa Gatese přitom v žebříčku sestaveném magazínem Time překonává hned osm historických postav v čele s vládcem středověkého Mali.

Time si ve svém žebříčku bere za vzor internetový projekt MeasuringWorth, jehož autoři si dali za cíl porovnávat bohatství lidí napříč dějinami. Ti doporučují měřit ekonomickou moc jednotlivců prostřednictvím srovnáním majetku boháčů s HDP jejich země.

Magazín přesto upozorňuje, že srovnávání bohatství mezi epochami bude vždy jen přibližné. Například v případě starověkých či středověkých panovníků lze totiž často obtížně určit hranici mezi jejich osobním majetkem a ekonomikou říše, nad níž měli neomezenou moc.

Boháči minulosti také ve srovnání s jejich dnešními následovníky drželi mnohem větší množství majetku v komoditách. Hodnota majetku tak kolísala spolu se změnou cen komodit a tyto výkyvy byly podle Time někdy mnohem výraznější než dnes.

Nabízí se ještě jedno historické srovnání – podle množství energie, kterou má člověk k dispozici. Ve společnosti lovců a sběračů získal podle expertů jednotlivec pět až deset tisíc kcal (kilokalorií) za den. S příchodem zemědělství se toto číslo zvýšilo na průměrných deset tisíc kalorií na hlavu a ve starověkém Římě tato hodnota stoupla na 30 tisíc kcal.

Průměrný Američan ale za den využije energii odpovídající přibližně 230 tisícům kcal. Z toho úhlu pohledu se tak obyvatelé USA mohou považovat za větší boháče než římští císaři, uzavírá Time.

Nejbohatší lidé všech dob
10. Čingischán (Mongolsko, 1162 až 1227)
ČingischánČingischán | Narodni muzeum v Taipei, Wikimedia Commons
Majetek: Mimořádně rozsáhlé území
Jeden z nejslavnějších a nejúspěšnějších vojevůdců všech dob ovládl území od Číny do Evropy. Jeho osobní majetek ale nebyl nikterak rozsáhlý. Loajalitu svých vojáků a jejich velitelů si totiž udržoval tím, že jim přenechával značnou část bohatství z odbytých území
9. Bill Gates (USA, narozen 1955)
Bill GatesBill Gates | wikimedia
Majetek: 78,9 miliardy dolarů
Určení hodnoty majetku nejbohatšího žijícího člověka je ve srovnání s ostatními osobnosti v žebříčku snadné. Magazín Forbes jej odhadl na necelých 79 miliard dolarů.
8. Alan Rufus (Anglie, 1040-1093)
Alan Rufus (vpravo) přísahá věrnost Vilémovi DobyvateliAlan Rufus (vpravo) přísahá věrnost Vilémovi Dobyvateli | Registrum honoris de Richmond, Wikimedia Commons
Majetek: 194 miliard dolarů (ekvivalent)
Synovec Viléma Dobyvatele provázel svého strýce na jeho taženích. Za svého života nashromáždil majetek za 11 tisíc liber, odpovídající sedmi procentům HDP tehdejší Anglie.
7. John D. Rockefeller (USA, 1839-1937)
John D. RockefellerJohn D. Rockefeller
Majetek: 341 miliard dolarů (ekvivalent)
Rockefeller začal v roce 1863 investovat do ropného průmyslu a okolo roku 1880 už jeho společnost Standard Oil ovládala 90 procent těžby ropy v USA. Podle údajů daňové správy činil v roce 1918 jeho majetek 1,5 miliardy dolarů. To odpovídalo téměř dvěma procentům HDP USA.
6. Andrew Carnegie (USA, 1835-1919)
Andrew Carnegie, zřejmě nejbohatší Američan všech dobAndrew Carnegie, zřejmě nejbohatší Američan všech dob | Theodore C. Marceau - Knihovna Kongresu USA
Majetek: 372 miliard dolarů (ekvivalent)
Podle Time je Carnegie zřejmě nejbohatším Američanem všech dob. Když tento skotský přistěhovalec v roce 1901 prodal svou společnost U.S. Steel bance J.P. Morgan, získal za ni 480 milionů dolarů. to odpovídalo 2,1 procenta HDP USA.
5. Josif Stalin (SSSR, 1878-1953)
Josif StalinJosif Stalin | Wikimedia Commons
Majetek: Plně ovládal zemi produkující 9,6 procenta světového HDP
Stalinovi se podařilo získat absolutní moc v zemi, která byla jednou z největších ekonomik světa. Podle historiků je nemožné nalézt hranici mezi jeho osobním majetkem a sovětskou ekonomikou. Tu ale mohl využívat podle své vůle.
4. Akbar Veliký (Indie, 1542-1605)
Akbar VelikýAkbar Veliký | Muzeum islamskeho umeni Berlin, Wikimedia Commons
Majetek: Vládl říši tvořící čtvrtinu světového HDP
Nejvýznamnější panovník Mughalské říše vládl zemi, jejíž HDP na hlavu bylo podle historika Anguse Maddisona srovnatelné s alžbětínskou Anglií. Rozdíly mezi majetkem vládnoucí třídy a běžných poddaných zde ale přitom byly mnohem větší.
3. Císař Šen-cung (Čína, 1048-1085)
Císař Šen-cungCísař Šen-cung | Narodni muzeum v Taipei, Wikimedia Commons
Majetek: Vládl říši tvořící 25 až 30 procent světového HDP
Dynastie Sung byla jednou z ekonomicky nejmocnějších říší všech dob. Její bohatství pocházelo jak z technického náskoku nad okolními zeměmi, tak z výkonného systému pro výběr daní. Císař Šen-cung přitom vládl silně centralizované zemi, takže mohl ekonomiku snadno ovládat.
2. Císař Augustus (Řím, 63 př.n.l.-14n.l.)
Císař AugustusCísař Augustus | Till Niermann, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Majetek: 4,6 bilionu dolarů
Augustus vládl říši tvořící 25 až 30 procent světového HDP, jeho osobní majetek navíc dosahoval až pětiny HDP Říma. Krátce dokonce osobně vlastní celý Egypt.
1. Mansa Musa (Mali, 1280-1337)
Kál Mansa MusaKál Mansa Musa | Wikimedia Commons
Majetek: Nevyčíslitelný
Král Timbuktu Mansa Musa byl pravděpodobně nejbohatším člověkem historie. Jeho západoafrické království bylo největší těžařem zlata právě v době vysoké poptávky po tomto drahém kovu. Přesnou výši jeho majetku nelze kvůli nedostatku pramenů určit. Uvádí se ale například, že během své pouti do Mekky utrácel takovým způsobem, že v Egyptě, přes který cestoval, vyvolal měnovou krizi. Jeho pravidelná armáda údajně měla 200 tisíc mužů, více než současná armáda Velké Británie.