Nejhorší útok od začátku roku: v Afghánistánu zemřelo 90 lidí

Následky jednoho z úterních útoků v Afghánistánu

Následky jednoho z úterních útoků v Afghánistánu Zdroj: ctk/ap

Při dnešním sebevražedném bombovém atentátu ve východním Afghánistánu zemřelo nejméně 90 lidí, včetně mnoha žen a dětí. Po explozi nálože ukryté ve vozidle na hojně navštěvovaném tržišti v okrese Urgun v provincii Paktika jsou navíc desítky zraněných. K k jednomu z nejkrvavějších útoků v historii země, se zatím nikdo nepřihlásil.

Do této oblasti ležící nedaleko hranic s Pákistánem byly vyslány dva vrtulníky a osm sanitek, aby dopravily zraněné do nemocnic v okolí. Místní nemocnice je již přeplněná. Silný výbuch poničil na 20 obchodů a několik aut. V době útoku bylo tržiště plné nakupujících lidí. Mezi oběťmi je většina civilistů a asi dva policisté.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, islamistické hnutí Tálibán podle Reuters zaslalo médiím vyjádření, ve kterém se od tohoto útoku distancovalo a uvedlo, že „velmi lituje těchto útoků spáchaných na místní lidi“.

„Byl to velice brutální sebevražedný útok proti civilistům. Není tam poblíž žádná vojenská základna,“ citovala agentura Reuters jednoho z oficiálních představitelů okresu Urgun.

Tálibán zaútočil na zaměstnance prezidenta

Několik hodin před výbuchem na trhu v Paktice vybuchla na silnici v metropoli Kábulu jiná bomba, která poničila dodávku vezoucí sedm zaměstnanců tiskového oddělení prezidentského paláce. Dva pasažéři při útoku zahynuli, další osoby byly zraněny. K tomuto útoku se Tálibán přihlásil.

OSN minulý týden upozornila na rostoucí počet zabitých a zraněných civilistů v afghánské válce, tato bilance se během prvního letošního pololetí zvýšila skoro o čtvrtinu oproti loňskému roku. Sebevražedný atentátník, který útočil minulé úterý nedaleko základny Bagrám na východě Afghánistánu, má kromě řady civilistů na svědomí i životy pěti příslušníků české armády.

Tálibán zesiluje boje s blížícím se hromadným odchodech zahraničních jednotek, který se plánuje na konci roku. Západní spojenci v čele s USA svrhli v roce 2001 vládu Tálibánu v rámci boje proti islámskému terorismu. Islamisté věří, že porazí nové afgánské vládní síly a vrátí se k moci.