Nejlepší americké start-upy zaplatí Číňané

Spoluzakladatel Angellistu Naval Ravikant

Spoluzakladatel Angellistu Naval Ravikant Zdroj: kris krug, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Budoucí američtí podnikatelé, kteří si kreslí svůj byznys zatím pouze na papíře, mají nově větší šanci převést své plány do praxe. A to s pomocí toho nejméně očekávaného partnera – čínského kapitálu.

Na nejlepší nápady mladých Američanů si brousí zuby investoři z Pekingu. Provozovatelé oblíbené zámořské startupové platformy Angellist si plácli s mocnou čínskou finanční skupinou CSC. Pro začátek převedli Asiaté do fondu bezmála půl miliardy dolarů, finanční síla čínské skupiny spravující majetek v objemu kolem 12 miliard dolarů ovšem dává tušit obdobně štědré zítřky.

Kapitál je připraven pro projekty, které jsou v samém počátku existence a nemají za sebou ještě žádnou měřitelnou historii, je tedy konkurentem takzvaných seed fondů, které pro svou rizikovost často v řadě států financují vlády.
Fond nalije své peníze do projektů skrze osvědčené prostředníky z řad renomovaných zámořských andělských investorů, kteří už v historii prokázali svůj dobrý čich na peníze. Mezi ně patří někdejší manažer Facebooku Dave Morin nebo exmanažer Googlu Elad Gil, který stál u vzniku fenoménů jako AirBnb nebo Pinterest.

„Fond CSC Upshot je doposud největší čínskou investicí tohoto druhu ve Spojených státech. Fond zamýšlel původně investovat miliardu dolarů, v tuto chvíli bychom ale pro takový objem peněz jen těžko hledali adekvátně výnosné příležitosti,“ uvádí šéf portálu Angellist Naval Ravikant na bloqu startupového portálu. Mateřská skupina Upshotu, CSC, patří momentálně mezi trojici největších čínských fondů privátního kapitálu, mezi její investorské priority patří informační technologie, nové materiály či nízkoemisní energetika.

„Platforma nabídne čínským investorům informační servis pro optimální umístění jejich peněz, jinak bude ale fond fungovat nezávisle,“ dodává Ravikant. Podle něho fond hodlá perspektivně rozšířit své financování na podstatně širší spektrum začínajícího byznysu, v hledáčku Číňanů by se tak octly i firmy, které se připravují na primární nabídku akcií na burze.

Americké start-upy nebudou čerpat čínské peníze poprvé, zdroje zpoza velké zdi stály i u zrodu zmíněného ubytovacího projektu AirBnb nebo neformální taxislužby Uber.