Německé chmury srazily euro i českou korunu

Bankovky v hodnotě 500 euro

Bankovky v hodnotě 500 euro Zdroj: CC BY 2.0: Maik Meid

Index nákupních manažerů PMI agentury Markit, který ukazuje na budoucí náladu v německém průmyslu, spadl pod psychologickou hranici 50 bodů, která rozděluje úroveň oživení a deprese. Jako studená sprcha zapůsobil tento včerejší údaj na hodnotu eura, která propadla pod úroveň 1,3 dolaru.

Vývoj evropské měny stáhl dolů i českou korunu, která se dotkla hranice 26 korun k euru a dostala se tak na nejnižší úroveň za rok a půl. Podobně se chovaly okolní měny, zlotý a forint. Německý průmysl je považován za páteř celé ekonomiky eurozóny a sousedící středoevropské ekonomiky jsou na jeho výkon životně navázány.

„Dosud jsme zaznamenávali, že Německo expanduje i ve chvíli, kdy Francie, Itálie a Španělsko oslabují. Nyní vidíme, že kontrakce v těchto zemích jsou provázeny oslabením největší evropské ekonomiky,“ řekl Reuters hlavní ekonom Markit Chris Williamson. Předstihové indikátory podle něj naznačují, že pokles evropské ekonomiky by mohl zrychlit.

V posledním loňském čtvrtletí se ekonomika eurozóny mezikvartálně smrskla o 0,6 procenta. Data Markitu naznačují, že by letošní vývoj v eurozóně mohl skončit kontrakcí HDP o 0,4 procenta, dosud se čekal pokles 0,2 až 0,3 procenta. Nálada v eurozóně se podle ekonomů na začátku letošního roku zhoršila nešťastným bail-outem Kypru.

Vývoj kurzu koruny k euru v uplynulém roce

Vývoj kurzu koruny k euru v uplynulém roceVývoj kurzu koruny k euru v uplynulém roce | E15

Chmurný výhled Německa zastínil fakt, že v eurozóně jako celku index PMI dokonce mírně stoupl – pomohla mu k tomu lepší nálada ve Francii. Stejně ale zůstal na 46,6 bodu, tedy v pásmu recese. Zhoršení výhledu německého průmyslu přichází krátce poté, co tato automobilová velmoc přiznala, že v prvním čtvrtletí propadly prodeje nových aut o 13 procent. Naznačuje to slabší spotřebitelskou důvěru.

Tento měsíc varoval Němce miliardář George Soros, že zemi do recese přivede její vlastní politika – německé úsporné recepty na jih Evropy podle něj prostě nefungují. Státy jsou v hluboké recesi a poptávka je slabá. Eurozóna podle něj měla vydat eurobondy, jimž Německo bránilo, anebo Němci měli unii opustit. Německá produkce se na eurozóně podílí 30 procenty.

PMI (Purchasing Managers’ Index)

Tento ekonomický indikátor se vyvozuje na základě každoměsíčních průzkumů společností v soukromém sektoru. Vedle skupiny Markit, která tyto indexy vytváří ve více než třiceti zemích světa, je druhým hlavním hráčem Institute for Supply Management (ISM), který index generuje ve Spojených státech. Průzkumy se netýkají veřejného sektoru. Skupina Markit sídlí v Londýně, zastoupení však má v celé řadě zemí. V některých zemích tvoří PMI indexy ještě domácí instituce (IFO v Německu, centrální banka v Japonsku či vláda v Číně).

Markit: Český index PMI vzrostl na 50,5 bodu, celé odvětví vykazuje stabilitu

Markit: Podmínky v českém průmyslu se zlepšily