Německo se před summitem snaží urovnat názorový rozkol s Francií

Uprchlíci v Maďarsku

Uprchlíci v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Berlín popírá názorový rozkol mezi ním a Francií ohledně řešení uprchlické krize. Mluvčí německé vlády prohlásil, že mezi oběma zeměmi prý panuje velký soulad a Francie se hlásí ke svým dosavadním závazkům.

Několik dní před summitem EU v Bruselu se německá vláda podle agentury DPA snaží oslabit dojem, že mezi Němci a Francouzi vládne v uprchlické otázce spor. „Mezi Francií a Německem panuje velká shoda,“ ujistil mluvčí vlády Steffen Seibert. Je podle něj nyní ještě brzy na to hovořit o dalších kvótách na přebírání uprchlíků. Dosud oficiálně platí, že země Evropské unie si mezi sebou rozdělí dohromady 160 tisíc uprchlíků, jak se dohodly loni.

Seibert reagoval na víkendová vyjádření francouzského premiéra Manuela Vallse, který v Mnichově zdůraznil, že Francie se zavázala k převzetí 30 tisíc uprchlíků. „K tomu jsme ochotni, ale ne víc,“ poznamenal. Německá kancléřka Angela Merkelová přitom podle médií prosazuje, aby si země EU přebíraly další uprchlíky od Turecka, pokud Ankara dostojí příslibu přibrzdit proud běženců do Evropy.

Tak daleko ještě nejsme

Seibert ocenil, že Francie stojí za svými závazky. Další kvóty podle něj mohou být schváleny až v případě, že ilegální migrace bude mnohem výrazněji omezena. „Tak daleko ještě nejsme,“ připustil. Rozhodující nyní podle něj je lepší zajištění vnějších hranic EU.

Čtvrteční a páteční summit EU má podle Seiberta za úkol zhodnotit bilanci dosavadních snah. Jako pozitivní výsledky, které se dostavily od prosincového summitu EU, jmenoval mluvčí německé vlády nedávnou londýnskou dárcovskou konferenci pro Sýrii, prosazení akčního plánu mezi EU a Tureckem a také posílení evropské agentury pro ochranu vnějších hranic EU Frontex o monitorovací misi NATO v boji proti převáděčům migrantů.