Němečtí euroskeptici budou kvůli uprchlíkům žalovat Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem Zdroj: ctk/AP

Euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD) chce podat trestní oznámení na kancléřku Angelu Merkelovou. Oznámila to předsedkyně strany Frauke Petryová. Podle AfD se kancléřka provinila proti azylovým zákonům, když v září dala najevo, že Německo přijme syrské běžence, kteří se do té doby zdržovali na území Maďarska.

Merkelová v září po dohodě s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem umožnila, aby běženci, kteří se do té doby zdržovali v Maďarsku, přejeli přes rakouské území do Německa. Krátce předtím byla zveřejněna vnitřní směrnice Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), že německé úřady mohou rozhodovat o udělení azylu i těm lidem, kteří vstoupili do Evropské unie v jiném státě.

Mnoho běženců si tyto dvě informace vyložilo jako pozvání do Německa, kde očekávali snadné získání azylu. V září se tak v Německu zaregistrovalo rekordních 164 tisíc běženců. Celkový počet uprchlíků, kteří do země v září přišli, odhadují někteří politici na 270 tisíc.

AfD je přesvědčena, že Merkelová svým vyjádřením porušila azylové zákony. Místopředseda strany Alexander Gauland dokonce uvedl, že kancléřka se zachovala jako převáděčka lidí přes hranice.

Němečtí euroskeptici zároveň vyzvali vládu, aby uzavřela hranice v místech, kde dochází k „divoké, nekontrolované imigraci“. Zároveň žádají rychlé vyhoštění běženců buď do jejich vlasti, nebo do mezinárodně zřízených sběrných táborů ve třetích zemích.

Podpora stoupá

Popularita AfD je díky současné vlně přistěhovalců na vzestupu. Strana, která se stále silněji vymezuje proti imigraci, má podle posledních průzkumů nyní podporu sedmi procent voličů, nejvíc v letošním roce. Naopak popularita Merkelové klesla na letošní minimum 47 procent. Německo letos podle vládní prognózy očekává příchod zhruba 800 tisíc běženců. Neoficiální odhady však uvádějí, že do země přijde až 1,5 milionu lidí.