Německo a Rakousko přijímají uprchlíky, Maďaři je vysazují na hranicích

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti Zdroj: ctk/AP

Na maďarsko-rakouskou hranici už dorazilo asi dva tisíce migrantů z Maďarska, uvedla dnes rakouská policie. Ta zároveň očekává, že během dne jich tam může přijet více než dvojnásobek. Odsud je budou odvážet mimořádné vlaky rakouských drah ÖBB, první z nich pojede do Salcburku, uvedla agentura APA.

Rakousko a Německo se rozhodly umožnit vstup na své území uprchlíkům, kteří v posledních dnech uvázli v Maďarsku. Maďarské úřady pro ně vypravily autobusy, které je teď odvážejí na hranici s Rakouskem. 

„Naším největším problémem je to, že nám Maďaři nedovolí, aby na jejich území vjely naše autobusy a vyzvedly tam uprchlíky,“ řekl Hans Peter Doskozil, policejní šéf spolkové země Burgenland, která sousedí s Maďarskem. 

Migranti po stovkách v hustém lijáku utíkali z maďarské strany hranice na rakouskou a odtud k asi dva kilometry vzdálenému nádraží v Nickelsdorfu, popsala agentura DPA. Další mají najít přechodné útočiště v nickelsdorfské hale pro pořádání veřejných akcí. 

Vysazení na hranicích

„Nabízeli jsme (Maďarům), že mohou převézt běžence přímo k vlakům nebo k přijímacímu středisku, ale oni jen zastaví autobusy na maďarské straně a všichni musí do deště,“ uvedl Doskozil. Za hranicemi vysílené, ale šťastné uprchlíky, z nichž mnozí si kvůli dešti nad hlavou drželi deky, vítali dobrovolníci rakouského Červeného kříže a podávali jim ruce. 

Kdy první mimořádný vlakový spoj ÖBB z Nickelsdorfu odjede a kolik takových vlaků bude, není zatím jasné. Červený kříž v Nickelsdorfu pro uprchlíky připravil postele, potraviny a teplé nápoje. K dispozici je jim i zdravotní péče. 

Maďarská vláda v pátek večer slíbila, že poskytne zhruba stovku autobusů k odvozu migrantů čekajících na budapešťském Východním nádraží (Keleti) i běžencům, kteří z nádraží vyrazili do Rakouska pěšky po dálnici.

Rakouský kancléř Werner Faymann po dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhledem k nynější nouzové situaci na maďarských hranicích souhlasí s tím, aby běženci pokračovali v cestě do jejich zemí. “Zároveň však očekáváme od Maďarska ochotu řešit vzniklou zátěž na základě spravedlivého rozdělování uprchlíků, jak o to usiluje Evropská komise,“ dodal Faymann. 

Evropská komise se chystá zemím Evropské unie navrhnout přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků, i když s jarním návrhem na rozmístění 40 tisíc běženců podle závazných kvót neuspěla. Uprchlická krize byla v pátek tématem mimořádného summitu visegrádské skupiny (V4), který kvóty na přijímání běženců v rámci EU označil za nepřijatelné. 

Jana Havligerová: Jednoduché recepty nepomáhají