Nepokoje v Jižním Súdánu: Pan Ki-mun chce zvýšit počet vojáků

Evakuace zraněných v Jižním Súdánu

Evakuace zraněných v Jižním Súdánu Zdroj: ctk

Počet mezinárodních vojáků v Jižním Súdánu by se měl zvýšit o 5500. Radě bezpečnosti to doporučil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Jihosúdánská vláda předtím odmítla požadavky povstalců a nepřistoupila na možnost mírových jednání výměnou za propuštění vězněných spojenců bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Etnický konflikt hrozí podle pozorovatelů přerůst v občanskou válku. Další vojáky proto do Afriky přesouvají i Spojené státy.

Machar, který reprezentuje kmen Nuerů, druhý nejpočetnější v zemi, dnes nabídl prezidentu Salvovi Kiirovi z nejpočetnějšího etnika Dinků jednání o příměří, když propustí jeho vězněné spojence. To ovšem Kiirova vláda odmítla a potvrdila, že armáda stále kontroluje strategická území kolem ropných polí.

Podle amerického vyjednávače Donalda Bootha, který dnes dorazil do země, je však Kiir ochoten o příměří vyjednávat, avšak bez jakýchkoli podmínek. Jak napsala agentura AFP, Jižnímu Súdánu hrozí navzdory širokému diplomatickému úsilí občanská válka. Ze země se podařilo evakuovat většinu amerických občanů, ale na 3000 cizinců, mezi nimiž jsou Kanaďané a Britové, tam stále zůstává.

Mapa Jihosúdánské republikyMapa Jihosúdánské republiky

Pan Ki-mun proto oficiálním dopisem doporučil více než dvoutřetinové zvýšení počtu členů mezinárodních jednotek v zemi. Šéf OSN požaduje vyslání dalších 5500 vojáků a 423 policistů. Rada bezpečnosti žádost zřejmě schválí v úterý, řekl agentuře Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj. V současnosti je v Jižním Súdánu zhruba 6800 příslušníků mezinárodních mírových jednotek a 700 policistů. Nové síly se mají rekrutovat ze současných misí OSN v Kongu, Pobřeží slonoviny či Libérii.

Tisíc mrtvých po týdnu násilí

Koordinátor humanitárních prací OSN Toby Lanzer řekl, že o ochranu OSN v Boru požádalo na 15 tisíc lidí, mezi nimiž jsou i cizinci z Austrálie, Ugandy a Etiopie. Násilí v Jižním Súdánu trvá týden a vyžádalo si podle odhadů na 1000 mrtvých. Lanzer odhaduje, že na útěku je v zemi 100 tisíc civilistů.

Spojené státy přesunuly na základnu ve východoafrickém Džibutsku 150 vojáků. Podle zdroje agentury AFP chce Pentagon do oblasti v dosahu Jižního Súdánu přesunout až 500 příslušníků armády; nyní jich v zemi mají okolo stovky.

Nepokoje v Jižním Súdánu
Násilí v Jižním Súdánu začalo 15. prosince, když prezident Kiir obvinil Machara z pokusu o převrat. Machar tvrdí, že se Kiir rozhodl zlikvidovat své politické odpůrce. Souboje mezi oběma etnickými skupinami přerostly postupně z hlavního města Juby do ostatních částí země. Macharovi lidé minulý týden ovládli Bor, v němž žijí Dinkové, ale směřují k němu další jednotky Nuerů. Lanzer řekl, že Bor je strategické místo a že se může stát zakrátko dějištěm velmi těžkých bojů.
Macharovy jednotky mají v rukou kromě Boru také město Bentiu, což je středisko státu Jednota, kde se těží ropa. Armádní mluvčí dnes řekl, že armáda bude o Bor bojovat. „Město kontrolují Macharovi lidé, ale my se připravujeme dobýt je zpět,“ řekl.
Jižní Súdán vznikl odtržením od Súdánu v roce 2011. Nemá stabilní vládu a zůstává etnicky rozdělen.