Nová Hedvábná stezka se musí otevřít Evropanům, míní Mogheriniová

Federica Mogheriniová

Federica Mogheriniová Zdroj: CTK

Jeanine Hennis-Plasschaertová, Jens Stoltenberg, Federica Mogheriniová,
Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová
Premiér Bohuslav Sobotka a šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová
Federica Mogheriniová
šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová
6
Fotogalerie

Projekty podél novodobé Hedvábné stezky musejí být otevřené Evropanům. Na návštěvě čínské metropole Pekingu to dnes prohlásila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. V polovině května Čína plánuje uspořádat první summit věnovaný tomuto ambicióznímu plánu, který má spojit Asii s Evropou a Afrikou.

Čínský prezident Si Ťin-pching je velkým propagátorem vytvoření nové Hedvábné stezky, jejímž cílem je posílit obchodní vztahy Číny s Evropou a jejíž součástí je budování silnic, železnic, přístavů a další infrastruktury. Investice se mají vyšplhat ke 100 miliardám dolarů (2,5 bilionu korun).

"Pro nás je pochopitelně zásadní, aby příležitosti, které projekt nabízí, byly otevřeny všem, včetně Evropanů," uvedla Mogheriniová během své přednášky na univerzitě v Pekingu. "Vím, že někteří lidé ve světě mají strach ze sebevědomější Číny. Já ty obavy nesdílím," citují Mogheriniovou zahraniční tiskové agentury.

Konference, která se bude zabývat budováním novodobé Hedvábné stezky, se v polovině května zúčastní představitelé 110 zemí. Osmadvacet zemí přitom vyšle své nejvyšší činitele, účast slíbil ruský prezident Vladimir Putin i český prezident Miloš Zeman. Většina vůdců západních států ale na schůzku nepřijede.

Od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa k moci Čína zdůrazňuje nutnost posílení spolupráce s Evropskou unií, která by měla být odpovědí na Trumpovu protekcionistickou politiku.

Vztahy mezi Čínou a Evropou ale poškozuje potírání politického disentu ze strany čínské vlády, nový čínský zákon omezující činnost zahraničních nevládních organizací v zemi, rozpínavost Číny v Jihočínském moři či vývoz levné čínské oceli.

Mogheriniová ve středu v Číně jednala s premiérem Li Kche-čchiangem a dnes se setkala s vysokým čínským diplomatem, bývalým ministrem zahraničí Jang Ťie-čch'em. Mogheriniová vyjádřila obavy z rostoucího napětí kolem jaderného zbrojního programu Severní Koreje. Uvedla přitom, že Čína a Evropa nesou společně odpovědnost, aby zabránily stupňování vojenského napětí na Korejském poloostrově a přiměly KLDR řídit se mezinárodními závazky a znovu se začlenit do mezinárodního společenství.

"Všichni chápou, že krize týkající se KLDR má globální dopady," řekla unijní diplomatka.

Trump již dříve vyzval Peking, aby využil svého vlivu na Pchjongjang, pro nějž je nejvýznamnějším obchodním partnerem. Severní Korea však nadále pokračuje ve zbrojení a podle analytiků připravuje svou šestou jadernou zkoušku.