Nový Zéland bude hlasovat o změně vlajky, ta současná je moc koloniální

Novozélandská vlajka

Novozélandská vlajka Zdroj: CTK/AP

Premiér Nového Zélandu John Key hodlá do tří let uspořádat referendum o změně státní vlajky. Ta současná, na níž je v rohu vyobrazen britský Union Jack, totiž připomíná koloniální éru. Key navrhuje, aby nynější motiv vystřídala stříbrná kapradina na černém pozadí, což je neoficiální národní znak používaný novozélandskými sportovci.

„Jsem přesvědčen, že podoba novozélandské vlajky symbolizuje koloniální a postkoloniální období, jehož čas již uplynul,“ citoval server BBC úryvek z projevu ministerského předsedy na univerzitě v hlavním městě Wellingtonu.

Podle Johna Key nynější vlajce stále dominuje Union Jack, jak se nazývá britská zástava, takovým způsobem, který neodpovídá současnému vztahu Nového Zélandu a Spojeného království. Části veřejnosti také vadí přílišná podoba s australskou vlajkou. Ta se liší pouze barvou a počtem hvězd.

Premiér zároveň navrhl využít pro novou vlajku znak Silver Fern, tedy stříbrnou kapradinu, kterou zpopularizovali sportovci včetně národního ragbyového týmu All Blacks. „Silver Fern na černém podkladu je jedinečným symbolem Nového Zélandu,“ vysvětlil Key. Zároveň ubezpečil, že nehodlá zpřetrhat silné vazby s britskou monarchií

Možná nová vlajka Nového ZélanduMožná nová vlajka Nového Zélandu | CTK/APPremiér John Key navrhuje pro novou vlajku využít motiv stříbrné kapradiny na černém pozadí (foto:ČTK/AP)

Momentálně není jasné, jakou má nová vlajka podporu veřejnosti. V jednom průzkumu z konce minulého měsíce se podle BBC pro ni vyslovilo pouze 28 procent respondentů, zatímco s aktuální podobou je spokojeno 72 procent lidí.

Se zahájením procesu, které povede k referendu a k případné změně vlajky souhlasí i opoziční labouristé. „V této věci se nelišíme od vlády. Debata o vlajce je široký ústavní problém, ale není to hlavní téma těchto voleb,“ řekl lídr Labour party David Cunliffe.

Novozélandská vlajka
Vlajka Nového Zélandu je původně britská modrá služební vlajka (Blue Ensign), na které jsou místo obvyklého vlajkového emblému ve vlající části umístěny čtyři různě velké červené hvězdy, které jsou uspořádány do souhvězdí Jižního kříže. Používá se také v závislých územích Nového Zélandu, a to na ostrovech Tokelau a v Rossově dependenci v Antarktidě. Vlajka byla přijata 24. března 1902.

Zdroj: Wikipedia

Opoziční politik tak narážel na blížící se parlamentní volby, které premiér Key vypsal na 20. září. Vládní Národní strana (National party) si podle dosavadních průzkumů veřejného mínění udržuje před opozicí solidní náskok.

Návrhy na výměnu současného motivu vlajky za kapradinu nejsou na Zélandě úplnou novinkou. Poprvé s ním přišli politici z Národní strany v roce 1998. V lednu 2005 se dokonce plánovalo referendum, ale jeho iniciátoři nesehnali dostatek podpisů pro jeho vyhlášení.