Obama a republikáni musejí hledat kompromisy

Americký prezident Barack Obama v kongres

Americký prezident Barack Obama v kongres Zdroj: CTK/AP

Jednou z příčin volební porážky demokratů byly loňské tahanice o výdaje, které zablokovaly chod úřadů. Experti si kladou otázku, zda převaha republikánů v Kongresu zmírní riziko podobných patových situací, nebo naopak zvýší. „Když je moc ve Washingtonu rovnoměrně rozdělena, obě partaje mírní svoje politiky,“ podotkl Gerald Seib z The Wall Street Journal.

Historie podle něj ukazuje, že éry, kdy Kapitol ovládá jedna strana a Bílý dům druhá, patří k nejproduktivnějším. I další analytici vesměs podotýkají, že umírnění republikáni budou s výhledem na brzké prezidentské volby usilovat o kompromisy. Problémy se však podle nich dají čekat od jejich radikálního křídla.

Američané jsou frustrovaní z toho, co se děje ve Washingtonu

Republikáni každopádně budou muset být aktivní. Dobře vědí, že vítězství jim nezajistila víra voličů v jejich program a schopnosti, ale silná nespokojenost s politikou Bílého domu. „Američané jsou frustrovaní z toho, co se děje ve Washingtonu, ale nyní padla zodpovědnost za vedení na nás,“ podotkl senátor Ted Cruz.

Strana se netají tím, že bude na prezidenta vyvíjet tlak. „Musíme udělat některé věci…, položit je na jeho stůl a přinutit ho, aby přijal rozhodnutí,“ řekl Reuters možný příští republikánský kandidát na prezidenta Chris Christie. Mezi body, co nestrpí odklad, řadí daňový zákon, energetickou politiku a opatření na podporu růstu pracovních míst.

Infografika: USA, Volby, senátInfografika: USA, Volby, senát|E15

Míra dohody tak bude záviset i na tom, nakolik bude Obama ochotný vyjít svým rivalům vstříc. Aktuální průzkum ukazuje, že tři čtvrtiny tázaných míní, že by vláda měla přehodnotit svůj přístup k základním problémům. Jako možné oblasti pro dohodu se jeví daňové zákony a investice do infrastruktury.

Šéf Bílého domu ale zároveň musí ukázat, že mu zbývá nějaká moc a je schopen prosadit svá témata. „Je hodně důležitých věcí, které chceme učinit. Nemůže se dočkat, až se do nich pustí,“ řekl The New York Times nejmenovaný zdroj z prezidentova okolí.

Noví guvernéři
Republikáni si lépe než demokraté vedli i v hlasování o guvernérech jednotlivých států. Podařilo se jim vyhrát několik důležitých soubojů, například na Floridě, v Michiganu nebo ve Wisconsinu. Součástí volebního úterý bylo také několik referend. Aljaška, Oregon a Washington D. C. podpořily v různých formách legalizaci marihuany. V Arkansasu byl odhlasován konec alkoholové prohibice. Lidé se tam také podobně jako v Illinois, Nebrasce, Jižní Dakotě a na Aljašce vyslovili pro zvýšení minimální mzdy.