Obama je pro USA větší hrozbou než Putin, míní republikáni

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Prezident Barack Obama představuje pro Spojené státy větší hrozbu než šéf Kremlu Vladimir Putin. Myslí si to republikánští voliči, z nichž více než třetina označila ve zveřejněném průzkumu agentury Reuters prvního muže své země za "bezprostřední hrozbu".

Republikáni dlouhodobě útočí zejména na prezidentovu zdravotní či imigrační reformu, konkrétní výhrady však součástí průzkumu nebyly. Podle některých analytiků může atmosféra obav spoluurčit ráz prezidentské kampaně před volbami v přístím roce.

Američané v anketě odpovídali na otázku, kteří lidé, organizace či státy představují pro jejich zemi hrozbu. Obama je podle 34 procent republikánských voličů bezprostředním ohrožením země. Ruského prezidenta, jehož vztahy s Washingtonem jsou kvůli ruské agresi na Ukrajině blízko napětí z dob studené války, takto označilo o devět procent republikánů méně. Další dvě procenta za ním skončil syrský vůdce Bašár Asad, který vede občanskou válku proti opozici.

Je obvyklé, že se objevují tendence démonizovat člověka, který je v prezidentském úřadě

Někteří analytici tvrdí, že tento výsledek není nijak překvapivý a odpovídá polarizaci americké politické scény, kde se u moci střídají zástupci dvou stran. „Je obvyklé, že se objevují tendence démonizovat člověka, který je v (prezidentském) úřadě,“ řekl Reuters sociolog Barry Glassner, který dlouhodobě zkoumá nálady americké společnosti. Vyvolávání obav z toho, kam může zemi dovést opozice, bude podle něj jedním ze základních kamenů kampaně před prezidentskými volbami.

Republikáni dlouhodobě tvrdě kritizují zejména Obamovu reformu systému zdravotního pojištění či vstřícná opatření směrem k přistěhovalcům, vadí jim rovněž plány na nové daně.

Nehledě na stranické preference se podle průzkumu, který pro Reuters uskutečnila agentura Ipsos na vzorku více než 2000 voličů obou stran, obyvatelé USA nejvíce obávají možných teroristických útoků. Islámský stát vnímá jako bezprostřední hrozbu 58 procent z nich, zatímco Al-Káidu 43 procent. Kybernetických útoků se bojí 39 procent Američanů, rizika spojená s obchodem s drogami vnímá jako bezprostřední ohrožení třetina lidí. Mezi lídry cizích zemí je za největší hrozbu pro USA považován severokorejský diktátor Kim Čong-un s 34 procenty.

Obama usiluje o historickou dohodu s Íránem, republikány děsí ústupky