Obamův článek na podporu setrvání Británie v EU rozladil zastánce brexitu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Článek amerického prezidenta Baracka Obamy, v němž hlava USA krátce po svém čtvrtečním příletu do Británie podpořila setrvání země v Evropské unii, vzbudil nevoli zastánců takzvaného brexitu. Londýnský starosta Boris Johnson obvinil Obamu z pokrytectví. Do poměrně vyhrocené debaty zároveň poprvé zasáhl bývalý labouristický předseda vlády Gordon Brown. Kampaň současné konzervativní vlády za setrvání označil za příliš negativní.

Obama kolem 13:45 SELČ přijel na hrad Windsor u Londýna, kde poobědvá s královnou Alžbětou II. Odpoledne se sejde s premiérem Davidem Cameronem. Očekává se, že se k otázce brexitu, tedy odchodu Británie z osmadvacítky, vyjádří na následné tiskové konferenci.

Starosta Londýna a zastánce odchodu Británie z EU Johnson v deníku The Sun napsal, že Američané by ve svém regionu o něčem jako je EU ani neuvažovali. „Proč si tedy myslí, že pro nás je to správné,“ uvedl Johnson. V podobném duchu se vyslovil také bývalý konzervativní ministr Ian Duncan Smith, podle nějž by Obama takový svazek doma nedoporučil. „Neumím si za žádných okolností představit, že by lobboval za to, aby byl americký nejvyšší soud vázán rozsudky cizího soudu,“ uvedl politik.

Johnson: Neumím si za žádných okolností představit, že by lobboval za to, aby byl americký nejvyšší soud vázán rozsudky cizího soudu

Konzervativní poslanec Dominic Raab zase řekl, že Obama používá „absurdní argumenty“ a jedná v sobeckém národním zájmu. Brown naproti tomu uvedl, že kampaň za setrvání Británie v EU by měla být pozitivnější a více vlastenecká, jinak se voliči labouristů a liberálů přikloní k brexitu. Průzkumy veřejného mínění podle deníku The Daily Telegraph ukazují, že právě oni budou pro vítězství tábora podporujícího setrvání Britů v unii klíčové.

Obama v článku sice podpořil Británii jako součást EU, ale zároveň dodal, že rozhodnutí je věcí britských voličů. Americký prezident také zdůraznil, že na výsledku referenda 23. června Spojeným státům velmi záleží.

Podle severoamerického zpravodaje BBC Johna Sopela odráží Obamův článek hluboké obavy, které v USA případný brexit vzbuzuje. Podle politické redaktorky BBC Laury Kuenssbergové zdůrazňují britští ministři podporující brexit, že Obamovo stanovisko není ve Spojených státech široce sdíleno. S Obamou prý v tomto nesouhlasí republikáni a mezi politiky panuje znepokojení ohledně Obamova „do očí bijícího vměšování se“ do britských záležitostí.