Olympioniky mířící do Soči znepokojují teroristické hrozby

Letiště v Adleru. Zde se budou odehrávat halová klání, hokej, curling, krasobruslení...

Letiště v Adleru. Zde se budou odehrávat halová klání, hokej, curling, krasobruslení... Zdroj: Sasa Blau

Přípravy na olympiádu v Soči provází hon na kavkazské radikály a „černé vdovy“. Rusko se po útocích ve Volgogradu snaží dokázat, že má situaci pod kontrolou. Spekulace o průniku potenciálních atentátnic do dějiště her a výhrůžky islamistů však vzbuzují nervozitu. Některé týmy chystají na vlastní pěst dodatečnou ochranu.

Média plní zprávy o vojenských operacích a zabitých islamistech. Zároveň však policie v hotelích v Soči vyvěsila letáčky s podobenkou Ruzany Ibragimové, vdově po dagestánském povstalci. Není vyloučené, že se jí podařilo na místo proklouznout přes přísná opatření. V regionu se zřejmě pohybují i další „černé vdovy“.

Olympijské výbory několika zemí dostaly výhrůžné dopisy, podle všeho však nejde o reálnou hrozbu. I tak jsou týmy ostražité. Část americké výpravy najala soukromou bezpečnostní agenturu.

Washington posílá do země agenty FBI a nabízí Rusům pomoc. Například technologii, již pro odhalení bomb na cestách užívá v Afghánistánu. Spolupráci ale limituje vzájemná nedůvěra. „USA ignorovaly pomoc nabízenou ruskými službami po atentátu při bostonském maratonu,“ postěžoval si Vjačeslav Nikonov ze zahraničního výboru Státní dumy.

Britové mají také v plánu vybavit své olympioniky dodatečnou „ochrankou“. Němci a Nizozemci kolem svých plánů poměrně mlží. Izrael, jehož 11 sportovců zabili Palestinci na hrách v Mnichově v roce 1972, prý ale na Rusy spoléhá.

Velkým otazníkem zůstává, zda žije lídr rebelů Doku Umarov, jehož čečenský vládce Ramzan Kadyrov prohlásil za mrtvého. „Myslím si, že dokud nejsou předloženy důkazy o smrti jistých teroristů, musí je tajné služby vést jako živé,“ řekl včera premiér Dmitrij Medveděv.

Olympiáda v Soči: podívejte se na excelentní trailer od BBC