ONLINE: Gazprom hrozí Ukrajině utažením plynových kohoutků

Policisté hlídkují před sídlem regionální vlády v Doněcku, kde se bezpečností složky ve čtvrtek střetly s proruskými demonstranty

Policisté hlídkují před sídlem regionální vlády v Doněcku, kde se bezpečností složky ve čtvrtek střetly s proruskými demonstranty Zdroj: ctk/ap

Prozatímní premiér Jaceňuk oznámil, že Ukrajina nakonec podepíše asociační dohodu s EU. Americký prezident Barack Obama vyzval Rusko k ukončení sporů a naopak dialogu. Podle Obamy ruská intervence ohrozila světový mír. Putin však na výtky nehledí. Opřít se může mimo jiné o širokou podporu veřejnosti.

Americký prezident Barack Obama naléhá na ruského nejvyššího představitele Vladimira Putina, aby přistoupil na diplomatické řešení krize na Ukrajině.

V hodinovém telefonickém rozhovoru Obama podle Bílého domu kromě jiného zdůraznil, že ruský postup na Krymu je porušením svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Putin výtky odmítá

Ruský prezident Vladimir Putin však trvá na legitimitě svého postupu. Nové vedení v Kyjevě se podle Putina dostalo k moci protiústavním státním převratem a způsobilo zcela legitimní rozhodnutí ve východní, jihovýchodní a krymské oblasti Ukrajiny.

„Rusko nemůže ignorovat volání o pomoc v této záležitosti a podle toho jedná, zcela v souladu s mezinárodním právem,“ uvedl podle Reuters Putin v prohlášení.

Rusové svému prezidentovi důvěřují

Rusko si ze sankcí nic nedělá, Ukrajina je prý přednější, jak informovala Česká televize. Řada vlivných ruských organizací přijala sankce jako důvod k novým projevům loajality vůči Kremlu. Putin se navíc může opřít o podporu ruské veřejnosti - přístup hlavy státu nyní schvaluje 67,8 procenta Rusů, jak odhalil aktuální průzkum agentury VCIOM. Rusům prý imponuje „rozhodný postup v ukrajinské krizi a ochrana ruské menšiny žijící na Krymu“.

Podpora Putina
Desítky ruských regionů, autonomních republik a oblastí ohlašují veřejné sbírky na pomoc obyvatelům Krymu a připravují tábory pro uprchlíky. V Novosibirsku, Saratově, Nižním Novgorodu a dalších městech se konají mnohatisícové demonstrace na obhajobu práv ruskojazyčné menšiny na Ukrajině.
Ruský tisk už informoval o otevřeném dopisu ruského Svazu spisovatelů. Ten literáti sepsali na podporu prezidenta. „Destruktivní síly Západu zahájily otevřený útok na hlavní mravní výsledek druhé světové války - na zákaz ideologie fašismu a nacismu,“ uvádí se v otevřeném dopisu.

SLEDUJEME ONLINE:

21:23Ukrajinská základna v Sevastopoli obsazena

Skupina ozbrojenců, zřejmě příslušníků ruské armády, obsadila ukrajinskou raketovou základnu na Krymu. Podle agentury Reuters během operace v Sevastopolu nepadl jediný výstřel. Podle jednoho ze zdrojů agentury nyní ukrajinská posádka s ozbrojenci vyjednává.

21:01Merkelová pohrozila Rusku dalšími sankcemi

Německá kancléřka Angela Merkelová zopakovala čtvrteční hrozbu Evropské unie, že pokud Rusko nezahájí během nekolika dní dialog s Ukrajinou, bude to mír pro zemi ekonomické dopady. „Pokud se tak nestane, budeme muset uvažovat o dalších sankcích,“ řekla na sjezdu evropské Lidové strany v irském Dublinu. Kdyby došlo k dalším ruským vojenským akcím, „odpověděli bychom širším svazkem opatření“, dodala.

20:00Sankce se USA vrátí jako bumerang, varuje Moskva

Vízové sankce, kterými Spojené státy postihly vybrané představitele ruské vlády a další osoby, se mohou USA vrátit jako bumerang, prohlásil v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. „Uspěchané a nepromyšlené“ mohou poškodit vzájemné vztahy, dodalo ruské ministerstvo zahraničí.

19:10Kreml: Další Studená válka zatím nehrozí

Přes současné „neporozumění“ Moskva stále věří, že spory se Západem kvůli Ukrajině nepřerostou v novou Studenou válku, uvedl podle agentury Ria Novosti mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Věřím, že k tomu ještě nedošlo, a chtěl bych věřit, že se tak ani nestane,“ řekl.

17:51Putin: Volání Krymu o pomoc nemůžeme ignorovat

Moskva a Washington stále nedokázaly najít společnou řeč ohledně situace na Krymu, uvedl po telefonátu se svým americkým protějskem Barackem Obamou ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko nemohlo ignorovat volání o pomoc a jedná podle toho, v plném souladu s mezinárodním právem,“ řekl Putin.

17:34Moskevský koncert za Krym sledovaly desetitisíce lidí

Krymská regionáolní vláda, která prosazuje připojení poloostrova k Rusku, se dočkala silné podpory. Moskevského koncertu na podporu krymských Rusů se zúčastnilo 65 tisíc diváků.

17:00Pomoc EU Ukrajině může skončit v nepravých rukou, varuje Zeman

Tvrdými podmínkami by měla být podle prezidenta Miloše Zemana vázána případná pomoc Evropské unie Ukrajině. Podle něj by v současné době tato pomoc skončila v kapsách oligarchů.

Čtěte více

16:35Pozorovatelé OBSE opět narazili na zátaras

Ani druhý dnešní pokus skupiny 47 pozorovatelů OBSE o proniknutí na Krym neuspěl. Skupina podle agentury AFP narazila na další silniční zátaras, ozbrojenci je odmítli na Krym pustit. Mise se rozhodla prozatím vrátit do města Cherson.

16:02Americký torpédoborec míří do Černého moře

Torpédoborec amerického námořnictva USS Truxtun propul Dardanelskou úžinou a směřuje dál do Černéhé moře. Loď oblasti pluje, aby se zúčastnila dlohodobě plánovaného cvičení s bulharskou a rumunskou armádou, tvrdí USA.

15:55Ukrajina propásla termín pro splátku dluhu tvrdí Gazprom

Kyjev stále nezaplatil Gazpromu dluh za dodávky zemního plynu. Nejzašší termín přitom ruský dodavatel stanovil na dnešek. Šéf Gazpromu Alexej Miller nevyloučil, že státní podnik zastaví dodávky suroviny na Ukrajinu.

15:27Tataři opouštějí Krym

Více než 200 obyvatel Krymu, mezi kterými převažují Krymští Tataři, přijala nabídku regionální vlády ve Lvově a odjela na západ Ukrajiny, píše agentura AFP. Malý muslimský národ, který čelil stalinské perzekuci, se obává, že s příchodem ruských vojsk na Krym může být opět vystaven pronásledování. Krymští Tataři se také obrátili s žádoustí o pomoc na Turecko, kde žije 2,5 milionová tatarská diaspora.

15:06Policie prohledávala letadlo s ukrajinským premiérem

Letadlo na lince z Bruselu do Vídně, kterým ve čtvrtek cestovala i delegace ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, po přistání v Rakousku prohledala policie. Učinila tak kvůli blíže neurčené bezpečností hrozbě, o které ji informovalo německé řízení letového provozu.

14:56Kasparov: Odstřihněte oligarchy, ti se pak zbaví Putina

Krymskou krizi nemusí západ řešit silou, a přesto může vyhrát. USA a Evropská unie by se měly zaměřit na majetky nejbohatších Rusů v zahraničí. Pokud o ně mocní oligarchové přijdou, zasadí se o pád ruského prezidenta Vladimira Putina, myslí si jeden z lídrů ruské opozice Garri Kasparov.

Čtěte více

14:30Pozorovatelé OBSE se ani dnes nedostali na Krym

Vojenské misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se ani dnes nepodařilo proniknout na okupovaný Krym. Na přístupové silnici je zastavila hlídka neoznačených ozbrojenců.

Mise OBSE se pokusila o kontrolu krymských armádních objektů už ve čtvrtek, ale narazila na hlídku neznámých ozbrojenců a musela se vrátit zpět do ukrajinského vnitrozemí. Mezi členy mise jsou i dva Češi.

14:10Rusko přerušilo diplomatické styky s Ukrajinou, neuznává současnou vládu v Kyjevě

Rusko se údajně rozhodlo přerušit diplomatické styky s Kyjevem. „Moskva neuznává legitimitu současné ukrajinské vlády, proto jsme se rozhodli přerušit diplomatické vztahy s Ukrajinou,“ prohlásil ruský vyslanec při OSN Vitalij Čurkin podle agentury Unian.

14:00Podle statistiky Rusko nezaznamenalo příliv uprchlíků z Ukrajiny

K žádnému přílivu uprchlíků nedochází. Ruská státní média v uplynulých dnech informovala o tom, že z Ukrajiny do Ruska prchají tisíce lidí kvůli obavám z teroristických útoků a pogromů. Podle místopředsedy ruské imigrační služby Anatolije Fomenka se však zprávy nezakládaly na pravdě. Rusko neeviduje zvýšený počet azylantů z Ukrajiny ani větší množství ukrajinských žádostí o trvalý pobyt.

Počet žádostí o trvalý pobyt v Rusku dosahuje od počátku roku stejně úrovně jako loni - 1500. O azyl za leden a únor v Rusku požádalo 82 Ukrajinců. Uprchlické tábory, které ruské oblasti spěšně budují při hranicích s Ukrajinou, tak zůstávají prázdné. Žádný ohlas nemají ani četné nabídky přístřeší, které pro údajně prchající Ukrajince přicházejí z nejrůznějších koutů Ruska.

13:43Téměř 68 procent Rusů schvaluje Putinovu politiku

Rusové stojí za svým prezidentem. Putinův „rozhodný postup v ukrajinské krizi“ schvalují více než dvě třetiny obyvatelstva, tvrdí průzkum agentury VCIOM.

13:17Ukrajina podepíše asociační dohodu s EU

Na asociační dohodu s Evropskou unii přece jenom dojde. Podpis během následujících týdnů přislíbil prozatímní premiér Arsenij Jaceňuk.

„Konzultujeme technické náležitosti tak, abychom mohli stanovit datum. Německá kancléřka Angela Merkelová mi řekla, že je to otázka několika týdnů. Je to nejdůležitější rozhodnutí, na které čekala celá země. Tohle je důvod, proč lidé vyráželi do ulic,“ řekl Jaceňuk novinářům.

13:01Radikál Jaroš bude kandidovat v prezidentských volbách

Vůdce ukrajinských pravicových radikálů Dmytro Jaroš bude kandidovat v květnových prezidentských volbách na Ukrajině. Oznámila to dnes ukrajinská agentura UNN. Mocenská výměna v Kyjevě podle Jaroše neskončila, boj nyní přechází do „politické fáze“.

Dmytro Jaroš

12:51Radikální Pravý sektor se připravuje na válku na Krymu

Radikálně pravicový Pravý sektor v čelem s Dmytrem Jarošem nevylučuje válku na Krymu. Hnutí se prý připravuje na možný konflikt, píše Kyiv Post. „Provádíme mobilizaci a připravujeme se na odražení zahraniční agrese,“ prohlásil předseda kyjevské sekce radikálního hnutí Andrej Tarasenko.

12:21Na Krymu je prý už 30 tisíc ruských vojáků

Ukrajinská státní pohraniční služba podle deníku Kyiv Post hlásí, že na Krymu je už 30 tisíc ruských vojáků.

12:00Jaceňuk: První dvě miliardy z EU do Kyjeva dorazí v nejbližších dnech

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na tiskové konferenci v Kyjeve prohlásil, že celková suma makroekonomické pomoci Ukrajině dosahuje částky 15 miliard dolarů.

První dvě miliardy obdrží Kyjev v nejbližších dnech. „Tato částka přispěje k provedení reforem a ke stabilizaci hospodářské situace,“ prohlásil Jaceňuk, který se v noci vrátil ze summitu Evropské unie v Bruselu.

11:10The Financial Times: Krym jako rozdrobený region

Pro pochopení současného napětí na Krymu je třeba poznat historii poloostrova ve 20. století, tvrdí The Financial Times.

11:00Připojme celou Ukrajinu k Rusku, prohlašuje předseda krymského parlamentu

Předseda krymského parlamentu chce k Rusku připojit celou Ukrajinu. Vladimir Konstantinov, předseda krymského parlamentu, prohlásil, že jeho cílem není jen ruský Krym, ale připojení celé Ukrajiny k Ruské federaci. Konstantinov to řekl po jednání s ruskými politiky v Moskvě.

„Slibujeme, že učiníme vše proto, aby se s Ruskem znovu spojil nejen Krym, ale i celá Ukrajina,“ oznámil šéf krymského parlamentu.

„Ukrajina je součástí jednoho velkého ruského světa. Poté, co vyřešíme otázku Krymu, jsme prostě povinni maximálně usilovat o to, abychom ochránili nejen Rusy na Ukrajině. Je třeba ochránit všechny obyvatele Ukrajiny před fašismem a nacismem, před tím nehorázným tlakem západních států, které nám vnucují svou ideologii a hovoří o jakýchsi velkých evropských hodnotách,“ dodal krymský představitel.

10:25Z Ruska se stal nevyzpytatelný partner, píše ruský tisk

Vpád na Krym negativně ovlivní ruskou zahraniční politiku i ruské hospodářství. Tvrdí to alespoň ruský tisk. Integrace Krymu podle komentátorů zatíží ruský rozpočet, prohloubí obavy z Ruska jako nepředvídatelného partnera a zvýší nedůvěru postsovětských států.

„Moskva doslova tlačí Ukrajinu k co nejrychlejšímu členství v Evropské unii a v NATO. Neméně nebezpečné je zostření vztahů se Západem. Summit států G8 je ohrožen a USA a EU hrozí Rusku sankcemi. Místo aby Rusko ukázalo sílu, stalo se nepředvídatelným hráčem, který nedokáže střízlivě zhodnotit své možnosti,“ napsal například list Vedomosti.

9:39Ruský parlament podpoří připojení Krymu k Rusku

Horní komora ruského parlamentu podpoří připojení Krymu k Rusku, pokud se pro to v ohlášeném krymském referendu vyjádří většina hlasujících. Podle agentury RIA Novosti to dnes řekla předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková.
Parlament Krymské autonomní republiky ve čtvrtek schválil rezoluci o připojení poloostrova k Ruské federaci. Zároveň urychlil uspořádání referenda o odtržení od Ukrajiny, které se má konat 16. března.

9:24Kanada vyhostila ruské vojáky studující na vojenských školách

Kanada ve čtvrtek vyhostila skupinu ruských důstojníků, kteří jsou v zemi na odborných jazykových kurzech. Podle informace kanadského ministerstva zahraničí dostalo devět ruských vojáků 24 hodin na to, aby zemi opustili. Podle premiéra Stephena Harpera je krok součástí protiruských sankcí za invazi ruských vojsk na ukrajinském Krymu.

8:45Obklíčené ukrajinské jednotky na Krymu čekají ruský útok

Ukrajinské jednotky na Krymu očekávají útok ruských vojáků jako následek čtvrtečního rozhodnutí místního parlamentu o připojení poloostrova k Ruské federaci. Oznámila to dnes agentura Unian s odvoláním na velitele ukrajinských armádních útvarů. V Kerči na východním krymském pobřeží v noci ruské jednotky posílily své pozice v okolí trajektového terminálu. Napjatá je situace kolem ukrajinské vojenské posádky v přístavu Feodosija.

8:33Janukovyč prý leží na moskevské klinice s podezřením na infarkt

V ruských médiích se dnes znovu objevily spekulace o vážných zdravotních potížích svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Zdroje listu Moskovskij komsomolec tvrdí, že Janukovyč byl hospitalizován na jedné z moskevských klinik s podezřením na infarkt. Ruský bulvár už před několika dny ukrajinského exprezidenta „pohřbil“, zprávy o jeho smrti počátkem týdne dementoval sám prezident Vladimir Putin.

8:26Situace na Krymu se podepisuje také na náladě trhů

Putinův vpád do ukrajinského Krymu ovlivnil také trhy, které neskrývají nervozitu z dalšího hospodářského vývoje v Rusku, a to s ohledem na riziko sankcí ze strany EU a USA. Trh zažívá nejsilnější pokles od května 2012, kdy Putin tvrdě zasáhl proti demonstracím po prezidentských volbách, píše Bloomberg.

8:00Delegace z Krymu v ruské Dumě

7:05Ukrajina může požádat o členství v EU

Ukrajina může požádat o členství v Evropské unii. Dnes to hodlá prohlásit Evropská lidová strana (EPP), nejsilnější frakce v Evropském parlamentu. Návrh prohlášení vznikl včera na sjezdu EPP v Dublinu, na kterém se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou či polským premiérem Donaldem Tuskem setkala ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková.

„Říci toto v tento okamžik, kdy zemi hrozí, že bude anektována, ukazuje, že místo Ukrajiny je na Západě, nikoli v Rusku. Přestože to nemá právní podstatu, je to silné symbolicky,“ cituje agentura Reuters blíže neurčený zdroj z prostředí EPP.

01:19Obama vyzval po telefonu Putina k diplomatickému řešení Ukrajiny

Americký prezident Barack Obama opět hovořil ve čtvrtek večer telefonicky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci na Ukrajině a vyzval ho, aby přistoupil na diplomatické řešení krize. V hodinovém rozhovoru Obama podle Bílého domu kromě jiného zdůraznil, že Ruský postup na Krymu je porušením svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Uvedly to zahraniční agentury.

Během jejich druhého telefonického rozhovoru v posledních šesti dnech nejvyšší americký představitel podle Reuters zdůraznil podmínky diplomatického řešení. Rusko má podle něj na Krymu stáhnout své jednotky na své tamní základny, umožnit mezinárodním pozorovatelům zajistit na místě práva tamních etnických Rusů a přistoupit na přímá jednání s ukrajinskými představiteli.

22:08Tymošenková: Rusko má Ukrajinu na mušce

Evropa musí jednat, aby zabránila agresi Ruska, které drží Ukrajince na mušce. V Dublinu to dnes prohlásila ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, která se v Irsku zúčastnila sjezdu Evropské lidové strany.

„V posledních týdnech se Ukrajina stala něčím víc než jen zemí, stala se symbolem, ideou, ideou evropské svobody, ideou evropské síly, nenechte ji proto padnout,“ řekla Tymošenková s odkazem na ruskou vojenskou intervenci na jihoukrajinském Krymu. „Kreml musí pochopit, že Ukrajina je státem, ne teritoriem, svrchovanou zemí, která se může z vlastní vůle připojit k Evropě,“ prohlásila. „Není vazalem nebo kolonií, která může být vehnána do klece. Jsme jiní, jsme svobodní a chceme něco jiného, než co nám dnes může nabídnout (ruský prezident Vladimir) Putin,“ řekla.

20:42USA uvažují o vývozu zemního plynu do Evropy

Ve Spojených státech se na vysoké vládní úrovni diskutuje, jak využít rozsáhlých amerických zdrojů zemního plynu při řešení krize nynější krize na Ukrajině. Připustil to dnes náměstek amerického ministra zahraničí William Burns. Zastánci urychlení dosud omezovaného vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA argumentují tím, že by to oslabilo páku, kterou má v tomto směru Rusko na Ukrajinu a Evropu.

„Určitě ano,“ řekl Burns v Senátu na otázku republikánského senátora Boba Corkera, zda se ve vládě aktivně diskutuje o využití amerického plynu tak, aby to Evropě pomohlo zavést sankce proti Rusku a Ukrajině pomohlo přežít případné zastavení ruských dodávek. Bílý dům se vyhnul odpovědi na otázku, zda USA zmírní překážky vývozu LNG v zájmu pomoci Ukrajině. „Regulační pravomoci ve vývozu LNG má ministerstvo energetiky. Ministerstvo o tom rozhoduje nadále na základě veřejného zájmu případ od případu,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Jak se vyvíjela situace ve čtvrtek? Sledovali jsme online