ONLINE: Rusové upevňují pozice na Krymu, demonstranti volají po anexi

Demonstrace proti rozpadu Ukrajiny v krymském Simferopolu

Demonstrace proti rozpadu Ukrajiny v krymském Simferopolu Zdroj: ctk/ap

Namísto jednání s Kyjeve, jak si přeje západ, se Rusko o víkendu věnovalo upenňování vlády nad ukrajinským poloostrovem. Ruská vojska blokují severní přístupy na poloostrov a obklíčeným ukrajinským jednotkám vydávají nová ultimáta. Kyjevské vedení zastavilo přísun peněz na Krym a zablokovalo účty všech státních úřadů na poloostrově. Krymské vedení si již zřídilo vlastní konta v ruských bankách a místo hřivny přechází na rublové účetnictví.

Ruská armáda se rozhodla prakticky odříznout Krym od ukrajinského vnitrozemí. Na severu Krymu vojáci vybudovali minová pole, Perekopskou šíji, hlavním spojnici poloostrova s pevninou, ruská armáda zablokovala. Podle posledních zpráv jich několik desítek obsadilo v podvečer další letiště v lázeňském městě Saky. Naopak bez útoku vypršelo ruské ultimátum obklíčenému raketovému pluku v Jevpatoriji, který se odmítl do stanovené lhůty vzdát.

Podle úřadujícího ministra obrany Ihora Teňucha nehodlají ukrajinské ozbrojené síly na operace invazních vojsk reagovat. „Nedochází k žádným přesunům, žádné posílení jednotek dislokovaných na Krymu se nechystá. Armáda se řídí obvyklým režimem,“ řekl ministr.

V tradičních víkendových demonstracích, které Ukrajinci pořádají od počátku prosince, dnes na Krymu jasně dominovaly proruské síly. V Sevastopolu, Simferopolu, Jevpatoriji a Kerči se sešly tisíce lidí provolávajících slávu Rusku a vítajících referendum o anexi. Jen izolovaně zněl hlas stoupenců zachování ukrajinské jednoty, které navíc v Sevastopolu napadli proruští radikálové. Zasahovat musela policie. Polsko už v sobotu z obavy o bezpečnost diplomatů rozhodlo o vyklizení svého sevastopolského konzulátu.

Demonstrace se rozšířily i dál na ukrajinský východ s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem - v Doněcku projevilo sympatie Rusku až 10 tisíc lidí. V Luhanské oblasti na samém východě Ukrajiny se skupina proruských radikálů probila do kanceláří gubernátora a pod pohrůžkou násilí ho přinutila sepsat rezignaci.

Proruská demonstrace v DoněckuProruská demonstrace v Doněcku | ctk/apProruská demonstrace v Doněcku

SLEDUJEME ONLINE:

22:11Ultimátum vypršelo, k útoku na ukrajinskou posádku zatím nedošlo

Obklíčený raketový pluk v Jevpatoriji na západě Krymu dostal ultimátum do 19:00 SEČ, aby se vzdal. Po vypršení lhůty ale k žádnému útoku nedošlo, informoval velitel posádky, který dodal, že vojáci nehodlají ani vyhovět požadavku, aby vydali své zbraně.

20:35Rusové obsadili další letiště na Krymu

Ruská armáda obsadila další z krymských letišť. Asi 80 vojáků podporovaných padesátkou civilistů vytvořilo na vojenské základně u města Saki obranný bod, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Ruské jednotky už obsadily letiště Belbek a hlavní civilní letiště na poloostrově v Simferopolu.

18:44Ukrajinské plány na těžbu plynu zřejmě vezmou za své

Ukrajinské plány na rozšíření těžby plynu v Černém moři mohou vzít kvůli pravděpodobnému připojení Krymu k Rusku zasvé. Ve vodách kolem poloostrova se totiž nachází většina podmořských nalezišť, na jejichž průzkumu a rozvoji nyní Ukrajina pracuje, napsala agentura Reuters.

Kyjev kvůli častým sporům o dodávky plynu s Ruskem doufá v intenzivní rozvoj domácích zásob této suroviny. Vedle dvou velkých pevninských projektů břidlicového plynu se zaměřuje hlavně na ložiska v Černém moři.

17:55USA neuznají anexi Krymu

Spojené státy neuznají připojení Krymu k Rusku, i kdyby si jej v plánovaném referendu odhlasovali obyvatelé poloostrova. televizní stanici CNN to řekl poradce prezidenta Baracka Obamy Tony Blinken. Podle něj tak neučiní většina zemí světa.

16:36Merkelová: Krymské referendum porušuje mezinárodní právo

Plánované referendum o připojení Krymu k Rusku porušuje ukrajinskou ústavu i mezinárodní právo. V rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Kancléřka dne s o situaci na Ukrajině jednala i s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. Shodli se na tom, že teritoriální integrita a suverenita Ukrajiny musí být zachovány za každou cenu.

15:01Gazprom zvýší cenu plynu o 40 procent, očekává Kyjev

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom pravděpodobně zvýší cenu za své dodávky plynu Ukrajině o více než 40 procent na 368,50 dolaru (7264 korun) za tisíc krychlových metrů. Řekl to dnes ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan, jehož citovala agentura Interfax. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden oznámil, že Gazprom od dubna zruší nedávno dohodnutou slevu na dodávky zemního plynu pro Ukrajinu.

14:35Na Krymu protestují příznivci i odpůrci referenda

Hned na několika místech Krymu dnes stoupenci spojení s Ruskem uspořádali mítinky na podporu referenda, v němž má být rozhodnuto o ruské anexi. Největší demonstrace se konala v Simferopolu, kde se na ústředním Leninově náměstí sešlo asi 8000 lidí. Menší demonstrace uspořádali i odpůrci anexe, v Sevastopolu musela při konfliktu obou táborů zasahovat policie. „Žijeme v historické době,“ řekl demonstrantům v Simferopolu premiér Sergej Aksjonov. „Spolu s Ruskem spějeme k nové budoucnosti, referendum s konečnou platností rozhodne o našem osudu,“ prohlásil.

Proti referendu připravenému na příští neděli v Simferopolu protestovalo několik set lidí, mezi nimiž byli hojně zastoupeni krymští Tataři. Lidé podle agentury Unian křičeli „Hanba Putinově fašismu“ a protestovali proti zatčení dvou proevropských aktivistů, které krymská policie zadržuje na neznámém místě.

Proruští demonstranti v SimferopoluProruští demonstranti v Simferopolu | ctk/apProruští demonstranti v Simferopolu

13:58Jaceňuk zamíří do Washingtonu

Ukrajinský premér Arsenij Jaceňuk poletí příští týden do Washingtonu, aby s americkou vládou jednal o situace ve své zemi. Plánování schůzky potvrdil Bílý dům i úřadující ukrajinský premiér.

13:55Ukrajina nechystá vojenské operace na Krymu

Ukrajinská armáda neplánuje zásah na Krymu, uvedlo podle agentury Interfax ukrajinské ministerstvo obrany.

13:36Stropnický: Zásah NATO na Krymu nepřipadá v úvahu

Případný zásah Severoatlantické aliance na ukrajinském Krymu nepřipadá podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v úvahu. Stropnický navíc soudí, že neúspěchem skončí monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jež se zatím na poloostrov ani nedostala. Stropnický se v dnešní Partii televize Prima vyslovil pro diplomatické řešení krymské krize.

Čtěte také

12:49Rusové zablokovali přístup na Krym ze severu

Ruská armáda rozšiřuje blokádu obou hlavních severních přístupů na Krym. Perekopskou šíji, která spojuje Krym s pevninou, podle informací ukrajinských pohraničníků obsadily ruské jednotky, v okolí druhé hlavní komunikace rychle rostou minová pole. Ruští vojáci zaminovali i přehradu u severokrymské obce Rjumšyne. Raketový pluk v Jevpatoriji na západě Krymu dostal ultimátum do 19:00 SEČ, pokud se vojáci nevzdají, „domobrana“ zahájí útok.

12:07Sobotka: Žádost o americký plyn nesouvisí s Ukrajinou

Plány zemí Visegrádské čtyřky na dovoz zkapalněného zemního plynu z USA nesouvisí se současnou krizí na Krymu. „Dlouhodobě participujeme na projektech, které mají zvýšit naši energetickou nezávislost,“ uvedl v České televizi premiér Bohuslav Sobotka. Na polském pobřeží se staví terminál pro LNG a Česko se severním sousedem spolupracuje na větším propojení plynovodů, dodal.

11:58Rusko varuje Ukrajinu před vůdcem extremistů Jarošem

Ruské ministerstvo zahraničí dnes varovalo nové ukrajinské vedení před aktivitami vůdce krajně nacionalistické organizace Pravý sektor Dmytra Jaroše, který se po převratu v Kyjevě stal místopředsedou ukrajinské Bezpečnostní rady. Podle Moskvy je třeba zabránit tomu, aby Jaroš kandidoval v květnových prezidentských volbách.

Rusko na Jaroše minulý týden vydalo mezinárodní zatykač poté, co se na webu krátce objevila výzva Pravého sektoru o pomoc adresovaná vůdci severokavkazských teroristů Doku Umarovovi. Ukrajina ruskou žádost o Jarošovo vydání odmítla s poukazem na platné zákony, které zakazují vydávání vlastních občanů ke stíhání do ciziny.

11:37S Rusy přijde na Krym blahobyt, slibuje místní vláda

Krymské proruské vedení spojuje s chystanou anexí poloostrova perspektivu blahobytu a masivních ruských dotací. Vyplývá to z rozhovoru, který dnes poskytl ruské agentuře RIA Novosti šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov. Slíbil obyvatelům Krymu, že pokud se za týden v referendu vysloví pro spojení s Ruskem, vzrostou brzy sociální dávky čtyřnásobně a rozpočet se zdvojnásobí.

Čtěte více

10:09Ruská vojska údajně severně od Krymu vytvářejí minová pole

Ruská vojska pronikla do ukrajinské obce Čonhar v těsném sousedství Krymu a vytvářejí tam minová pole. Oznámil to dnes ukrajinský tisk s odvoláním na čonharské zastupitele. Obec leží na jedné ze dvou hlavních přístupových silnic na Krym a administrativně je součástí sousední Chersonské oblasti. Oficiální ukrajinská místa informaci zatím nepotvrdila.

Čtěte více

8:05Chodorkovskij je v Kyjevě, chce zabránit eskalaci konfliktu

S cílem odvrátit krveprolití a občanskou válku na Ukrajině dnes do Kyjeva přijel někdejší nejbohatší Rus a prominentní politický vězeň Michail Chodorkovskij. S novým ukrajinským vedením se údajně sejít nehodlá, na náměstí Nezávislosti se nicméně hned po příletu setkal s jedním z organizátorů únorových demonstrací, bývalým ukrajinským ministrem vnitra Jurijem Lucenkem.

Chodorkovskij byl za údajné podvody v Rusku odsouzen k jedenáctiletému vězení. Na svobodu se dostal loni v prosinci díky milosti prezidenta Vladimira Putina, za jehož úhlavního protivníka je pokládán. Přestože po omilostnění odjel z Ruska do Švýcarska a oznámil, že se politikou zabývat nehodlá, dramatický vývoj na Ukrajině a její spor s Ruskem neváhá komentovat.

Jádrem ukrajinského konfliktu jsou nekompetentní akce politiků, které ohrožují nejen Ukrajinu, ale i vnitropolitickou situaci v Rusku a pověst Moskvy na mezinárodní scéně, prohlásil Chodorkovskij minulý týden v rozhovoru pro Hlas Ameriky.

„Jsem připraven dostavit se kdykoli na jakékoli místo Ukrajiny, abych pomohl zabránit krveprolití. Přítomnost nezávislých osobností s mezinárodní autoritou může zabránit eskalaci konfliktu,“ uvedl.

Svůj slib dnes Chodorkovskij splnil. V Kyjevě má mít přednášku na místním Polytechnickém institutu, svůj další program ale bývalý ruský magnát drží v tajnosti.

23:01Zeman a Blair: Volby na Ukrajině musí proběhnout co nejdříve

Na Ukrajině, kde opozice za poměrně dramatických okolností svrhla prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče, je nutné podporovat konání svobodných voleb v co nejkratší době. Shodli se na tom při dnešním setkání na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman a bývalý britský premiér Tony Blair.

Předčasné prezidentské volby se mají konat ve druhé polovině května. O datu mimořádných parlamentních voleb nebylo dosud rozhodnuto, spekuluje se o květnovém termínu.