Kongres po divoké noci potvrdil vítězství Bidena, Trump se vyjádřil k předání moci

Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021)

Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021) Zdroj: Reuters

Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021)
Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021)
Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021)
Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021)
Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021)
50
Fotogalerie

Obě komory amerického Kongresu potvrdily vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Jednání ale předtím přerušily kvůli střetu příznivců současného prezidenta Donalda Trumpa s policií před budovou Kapitolu. Někteří demonstranti následně vnikli dovnitř. Při potyčkách zemřeli čtyři lidé. Podle Bidena situace hraničila s pokusem o převrat. Donald Trump však následně poprvé veřejně uznal, že 20. ledna opustí svou funkci.

Události v Kongresu nemají v moderních dějinách USA obdoby, naposledy byla budova Kapitolu ve Washingtonu obsazena v roce 1814 během americko-britské války.

Asi hodinu po začátku společného zasedání obou komor Kongresu se na Kapitol vrhli Trumpovi příznivci. Podle záběrů amerických médií demonstranti ovládli rozsáhlé schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou.

Policie použila při střetu slzný plyn, rozezlený dav se podařilo zastavit až po několika hodinách za pomoci zásahových jednotek z FBI. Jednání obou komor bylo přerušeno, zákonodárci se ke sčítání hlasů volitelů vrátili ve dvě hodiny ráno středoevropského času.

Při střetech v Kongresu byla policií postřelena žena do hrudníku, na následky zranění později zemřela. Její identita není známá. Policie později oznámila, že během nepokojů u Kapitolu zemřeli celkem čtyři lidé, okolnosti smrti dalších tří obětí blíže neupřesnila.

Dění jsme sledovali živě.

Nešťastný incident, který vedl k tragické oběti. Upozornění: Video by citlivé povahy mohlo rozrušit.

Podívejte se, jak policie zasahovala uvnitř budovy Kapitolu.

Přímo do budovy se dostalo nejméně několik desítek lidí, kteří mávali protrumpovskými vlajkami. Podle záběrů amerických médií se následně volně procházely po chodbách sídla Kongresu, často s mobilními telefony v rukou. Přítomní senátoři museli být evakuováni.

Potyčky přišly jen asi dvě hodiny poté, co k protestujícím promluvil prezident Donald Trump, který z pódia před Bílým domem řekl že nikdy neuzná svou porážku a vyzýval svého viceprezidenta Mikea Pence k narušení jednání v Kongresu, který by měl podle očekávání potvrdit do funkce jeho soka Joea Bidena.

Ten už také reagoval na násilnosti v Kapitolu. „Amerika je ve skutečnosti lepší, než to, co nyní vidíme v Kapitolu, jsme demokracie plná respektu, slušnosti a cti,“ uvedl s tím, že situace hraničí s pokusem o převrat a zároveň vyzval Trumpa, ať své příznivce uklidní. To se následně také částečně stalo. „Byly to podvodné volby. Ukradli nám vítezství. Rozumím vaší bolesti. Ale nesmíme druhé straně nahrávat. Musíte jít domů. Musíme zachovat mír. Nechceme, aby byl kdokoli zraněn,“ řekl Trump v krátkém videoprojevu na twitteru.

O co přesně v Kongresu šlo

Ačkoliv je za normálních okolností zasedání formalitou, někteří republikánští zákonodárci proces hned v začátku jednání na naléhání odstupujícího prezidenta Donalda Trumpa, který odmítá uznat svou porážku s odkazem na nepodložená tvrzení o volebních podvodech, napadali. První námitku vznesli hned u třetího projednávaného státu, kterým je Arizona.

Na schůzi se sčítaly hlasy volitelů z jednotlivých států. Od poloviny prosince je přitom známé, že v celkovém součtu zvítězil Biden nad Trumpem poměrem 306 ku 232 hlasům.

Trump v posledních dnech naléhal na svého viceprezidenta Mikea Pence, aby po sečtení všech hlasů odmítl vyhlásit příštího prezidenta, což je role, kterou mu ukládá ústava.

Pence však v prohlášení zveřejněném krátce před začátkem společné schůze uvedl, že nemá pravomoc jednostranně rozhodnout o tom, jaké výsledky by se měly ve finálním součtu ponechat, a jaké vyřadit.

Pence následně začal otevírat obálky s výsledkem hlasování sboru volitelů z jednotlivých států. Po bezproblémovém započtení hlasů z Alabamy a Aljašky, kde vyhrál Trump, se obě komory musely vypořádat s řadou námitek k průběhu voleb. 

Nový americký prezident má 20. ledna složit přísahu a ujmout se tak úřadu. Trump před svými příznivci ve Washingtonu zopakoval, že výsledky voleb, které mu prý byly ukradeny, „nikdy neuzná“. Poté však otočil a oznámil, že umožní poklidné předání moci. 

K tématu si můžete přečíst také několik názorových textů v komentářové sekci ZDE.